Naslovnica GALERIJA Vitraji Novi vitraji
Novi vitraji

Vitraji za župnu crkvu sv. Obitelji u Zagrebu izvedeni su i postavljeni u prosincu 2011.godine. Dakle u predbožićno vrijeme. Radi se o dva triptiha za ostakljene vratnice unutar prezbiterija - ulaz za obnovljenu sakristiju i dvoranu za pastoral. Naručeni su po župniku, vlč.Ivici Zlodiju od autora ak. slikara Branimira Dorotića, a izrađeni u obrtničkoj radionici „Mozaik m+s“Borisa Milića iz Zagreba, tehnikom staklofuzije. Predstavljaju dva motiva po naputku o.biskupa Ivana Šaška.

Prvi je „Dolazak Marije i Josipa u Betlehem na popis“(u tri dijela), a drugi također iz tri stakla „Isus naučava u Hramu“. Figurativni prikaz stiliziran je i prilagođen tehnici staklofuzije. Umjesto olovnim vezicama kao kod klasičnog vitraja, ovdje su fragmenti spojeni na način da se staklo u boji stali sa pločom stakla nositelja slike. Rustikalan izgled i otsustvo preciznog crteža umanjuje deskriptivnost motiva, a likovno se postiže, posebno u malim formatima – kristalnim sjajem stakala, koji uz čvrstoću pregrade dobiju i neprozirnost (u ovome slučaju je važno da se ne vidi direktno iz svetišta u sakristiju). Valja napomenuti da je način izvedbe mišljen upravo za vrata kako bi se zadovoljilo i tehničke i estetske zahtjeve. U isto vrijeme, oba vitraja dio su tematske cjeline, niza vitraja na teme iz života sv.Obitelji, koji bi u dogledno vrijeme trebali krasiti prozore u obnovljenom interijeru crkve, kada to bude moguće.

Branimir Dorotić, ožujak 2012.

 

 
Baner

Božja riječ

20. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 12, 49-53

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši! Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati