Naslovnica GALERIJA Vitraji Novi vitraji
Novi vitraji

Vitraji za župnu crkvu sv. Obitelji u Zagrebu izvedeni su i postavljeni u prosincu 2011.godine. Dakle u predbožićno vrijeme. Radi se o dva triptiha za ostakljene vratnice unutar prezbiterija - ulaz za obnovljenu sakristiju i dvoranu za pastoral. Naručeni su po župniku, vlč.Ivici Zlodiju od autora ak. slikara Branimira Dorotića, a izrađeni u obrtničkoj radionici „Mozaik m+s“Borisa Milića iz Zagreba, tehnikom staklofuzije. Predstavljaju dva motiva po naputku o.biskupa Ivana Šaška.

Prvi je „Dolazak Marije i Josipa u Betlehem na popis“(u tri dijela), a drugi također iz tri stakla „Isus naučava u Hramu“. Figurativni prikaz stiliziran je i prilagođen tehnici staklofuzije. Umjesto olovnim vezicama kao kod klasičnog vitraja, ovdje su fragmenti spojeni na način da se staklo u boji stali sa pločom stakla nositelja slike. Rustikalan izgled i otsustvo preciznog crteža umanjuje deskriptivnost motiva, a likovno se postiže, posebno u malim formatima – kristalnim sjajem stakala, koji uz čvrstoću pregrade dobiju i neprozirnost (u ovome slučaju je važno da se ne vidi direktno iz svetišta u sakristiju). Valja napomenuti da je način izvedbe mišljen upravo za vrata kako bi se zadovoljilo i tehničke i estetske zahtjeve. U isto vrijeme, oba vitraja dio su tematske cjeline, niza vitraja na teme iz života sv.Obitelji, koji bi u dogledno vrijeme trebali krasiti prozore u obnovljenom interijeru crkve, kada to bude moguće.

Branimir Dorotić, ožujak 2012.

 

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Mt 3, 1-12

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: 'Imamo oca Abrahama!' Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

Raspored misa

NEDJELJA

6.00 sati - zornica

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

6.00 sati - zornica

19.00 sati