Naslovnica ŽUPNE ZAJEDNICE Dječji zbor 25 GODINA ČAROBIH FRULICA
25 GODINA ČAROBIH FRULICA

Naša župa Sv. obitelji od svog je osnutka imala zbor koji je svojim skladnim pjevanjem pratio sva događanja u župi, a na poseban način ističemo pjevanje na svetim misama. Ove godine slavimo 25 godina dječjeg župnog zbora „Čarobne frulice“. S. Lucijana je 1988. godine u ovoj župi počela okupljati male pjevače kako bi pjesmom molili i slavili Boga. Uspjeh je bio vrlo brzo vidljiv jer su se brojni dječaci i djevojčice uključili u crkveni zbor. U svom su se poslu djeca trudila i napredovala.

Zbor nije pjevao samo liturgijske pjesme, nego je program bio raznovrstan. Devedesetih godina naša lijepa Hrvatska je postala samostalna država te je bilo velikih mogućnosti za uključivanje u razne programe, a novoosnovanom malom zboru je dobro došlo da sudjeluju u mnogim događanjima u gradu. To su bile priredbe humanitarnog karaktera, za sv. Nikolu, Božić, Majčin dan i sl. Naši su mali zboraši išli kamo god su ih zvali. To je u djeci pobuđivalo sve veću želju za radom i vježbanjem pa je broj članova rastao i do 85, 90 djece od predškolskog uzrasta do 7 razreda. Repertoar dječjeg zbora također je bio raznolik. Uvježbavali su popijevke različitog sadržaja za razne prigode, pripremali mjuzikle i nastupali u gradu na raznim mjestima: u domovima za starije, u školama. Posebno ističemo izvođenje mjuzikla na Šalati u vrijeme Katehetske zimske škole. Iste mjuzikle izvodili su i u svojoj župi. Vrijedno je spomenuti i da su bili prvi crkveni zbor koji je na zamolbu skladatelja Dalibora Paulika nastupio u dvorani Vatroslav Lisinski na dječjem festivali 1990 s pjesmom: Pjevajmo za ljubav. U prepunoj dvorani Lisinski nastupali su još nekoliko puta na koncertu Stepinčeva katedrala s našim slavnim pjevačima Hridom Matićem i Lili Karmen. Bili su to lijepi trenutci puni radosti i uzbuđenja jer nije mogao svatko pjevati u Lisinskom, a najmanje je to bilo moguće za crkvene zborove.

Od 1990. do 2000 godine za Frulice je bilo vrijeme ispunjeno najljepšim događanjima. To ne znači da danas naš zbor nije aktivan. I danas je puno posla za njih.

Lijepo je prisjetiti se jedne televizijske emisije, pod nazivom U POČETKU BIJAŠE RIJEČ, koja je 1998. godine prikazivana na našoj televiziji u vrijeme Došašća. U njoj su Frulice odradile jako dobar posao snimivši pjesme i glumu o pripremi za Božić.

Voditeljica zbora, s. Lucijana, dosta je surađivala s nažalost danas već pokojnim don Lukom Depolo, urednikom Malog Koncila, pa su male Frulice pripremljeni program mogle prezentirati na puno mjesta u našem gradu jer don Luka je uvijek želio da se crkveni zborovi pokažu kao oni koji imaju uvijek nešto lijepo i kulturno pokazati.

Vrijedno je spomenuti da su Čarobne frulice snimili 1997. godine nosač zvuka Sretan Uskrs te s velikim mješovitim zborom Sveta obitelj čuj srca nam glas.

Zaista je prebogat repertoar naših Frulica. Koliko li je tu uloženo truda i ljubavi, koliko je tih malih glasova pjevalo u ovih 25 godina i koliko su sati uložili u svoj rad!

I danas se radi. I danas Čarobne frulice pjevaju i nastupaju, svoje vrijeme igre pretvaraju u dolazak na probe pjevanja.

Danas su najaktualniji nastupi na Zlatnoj harfi. To je smotra dječjih župnih zborova koja se organizira već 30 godina. Naš zbor u njoj sudjeluje preko dvadeset godina, dakle od svog osnutka. Nijedna smotra nije prošla, a da u njoj nisu pjevale i Frulice.

Slušajući ovo sigurno se u nama javlja pitanje o broju djece koja su bila upisana u zbor. Naravno da se o tome vodi evidencija. Voditeljica zbora sve je to brižno zapisivala u svoje rokovnike. Od 1988. do 2000. godine bilo je upisano oko 1100 djece, a od 2000. do 2013. u Frulicama je 935 dječaka i djevojčica. Može se reći da je u 25 godina rada u dječji zbor upisano oko 2000 djece. Sva su djeca iz naše župe. Sam broj puno govori. Danas je broj Čarobnih frulica upola manji, ali tu su i pjevaju.

Iz ovog zbora izrasle su velike zvijezde, kao na primjer naša poznata operna pjevačica LANA KOS koja je, kako je rekla u jednom intervju, prvi put zapjevala u dječjem zboru Čarobne frulice. Ponosni smo na nju. Ima i drugih koji pjevaju u djevojačkom zboru ZVIJEZDICE, a puno ih je koji idu u glazbene škole i Akademiju.

Možda svega ovoga ne bi ni bilo da ih nije pratio siguran pogled i čvrsta ruka s. Lucijane. Stoga i njoj čestitamo na uspjehu.

 

 
Baner

Božja riječ

33. NEDJELJA KROZ GODINU

Mk 13, 24-32

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba. A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati