Naslovnica GALERIJA Prva pričest OŠ Lovre pl. Matačića 2014. Prva pričest OŠ Lovre pl. Matačića 2014.
Prva pričest OŠ Lovre pl. Matačića 2014.

U moru žalosnih vijesti o katastrofalnom potopu, poplavama, naročito za ljude koji su direktno involvirani, jedna sretna iskrica i dobra vijest jest da postoji vjera,  nada i ljubav. Dobra vijest je da su naši trećaši postali prvopričesnici. Prvi put su primili Tijelo Kristovo u maloj bijeloj, svetoj Hostiji.

Nedjelja, 18. svibnja 2014. godine, netom prije nedjeljne svete mise,  sunce je probijalo kroz teške kišne oblake. Pred crkvom Svete Obitelji čekala su djeca trećih razreda Osnovne škole Lovre pl. Matačića. Činilo se kao da nisu to bila ona djeca koju svakodnevno gledam u školi: drugačije izgledaju, drugačije se ponašaju, vrlo uzbuđeni, gledaju u mene kao da traže podršku, pomoć u tajanstvenosti što ih čeka.

Ozareni, veselih lica, sjajnijih očiju od onih nekoliko zraka sunca koje su ih pratile, u svečanoj povorci ušli su u Crkvu. Nevina izgleda, svi u istim bijelim haljinicama, svi jednaki pred Bogom, čista srca, puni očekivanja. Ponosno i dostojanstveno sjeli su na svoja mjesta.  A Crkvu su dupkom napunili osim roditelja, braća i sestare, mnoštvo baka, djedova, kumova, prijatelja, ravnateljica škole Zdenka Kapović koja ne propušta podržati svoje učenike u ovakvim velikim događajima i njihove učiteljice. Svi smo bili ponosni na njih. Izgledalo je da u tome prednjači njihova vjeroučiteljica, s. Dragica Živković, a opet i najponosnija na korak koji su bili spremni učiniti. S. Dragica ih je vodila u pripremama za ovaj nezaboravni događaj. Uvježbala ih čitati na svetoj Misi čitati, pjevati, recitirati, Boga moliti i zahvaljivati.

Pozdravnom riječi učiteljica  i majka prvopričesnice, Sanja Grganić Vrsaljko obećala u ime svih nas roditelja da ćemo djecu podržati na pravom putu vjere i biti im primjer. Svetu misu predvodio naš župnik vlč. Ivica Zlodi prepuštajući  djeci važnu ulogu u tom misnom slavlju. Djeca su se spremno izmjenjivala za ambonom i pred oltarom, te svečano izgovarali molitve, zahvale, recitacije i radosnih lica iščekivali trenutak prve svete Pričesti. Od ugodne nervoze neki su prstići pokvarili posebne frizure. U propovijedi u kojoj je župnik Ivica  sa djecom razgovarao o Isusu Kristu, bilo je važno da djeca odgovore potraže u svome srcu i u iskustvu koje su stekli u obitelji, molitvi, na vjeronaučnim susretima i na svetim misama.

Idući prema oltaru, pogledom su tražili roditelje, s. Dragicu ili učiteljicu, gledamo li ih dok u svoje srce primaju posebnog i dragog Gosta, Isusa u maloj bijeloj i svetoj Hostiji. Osjećala sam ponos na njih, na svoje sretne učenike i na najdražu među njima, svoju kćer koja je također prvi puta primila svetu Pričest. Tih trenutaka  dok su dolazili pred svećenika i pričešćivali se, u crkvi je vladala svečana tišina i molitva u srcima. I mlađa braća i sestre koja su od svojih roditelja tražili objašnjenje za svaku svećenikovu riječ i gestu te uporno nastojali doći u centar zbivanja, samo pričešćivanje su pratili su velikim zanimanjem.

U miru Božjem, poslije svete mise razgovarali smo o našem novom iskustvu. Nakon sv. mise, vani nas je dočekalo sunce, te nas nakon zajedničkog druženja i zakuske u vjeronaučnoj dvorani, ispratilo na obiteljsko slavlje.

A danas, našoj djeci duša je ispunjena radošću i sretna, jer su u svoj život primila Isusa. S velikim suosjećanjem prate priče o poplavama i stradalim ljudima.  Pitaju kako pomoći? Donose od kuće sve za što im se čini da bi stradalnicima moglo zatrebati. Poklanjaju svoju robu, igračke te pitaju što još da donesu. Ne traže krivca, već pate sa žrtvama. Jako sam na njih ponosna.

njihova učiteljica Sunčica Meštrović

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Mt 3, 1-12

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: 'Imamo oca Abrahama!' Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

Raspored misa

NEDJELJA

6.00 sati - zornica

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

6.00 sati - zornica

19.00 sati