Krizma 2013.

Sakrament krizme zove se i potvrda jer u nama potvrđuje i utvrđuje našu krsnu povezanost s Kristom. Duh Sveti nas iznutra povezuje s Bogom, Ocem i Isusom Kristom. On  nas potiče da što bolje upoznamo Krista i kršćanstvo, a ujedno nas poziva na odgovornost, kako bi naš život bio uvijek u skladu s našom vjerom.

Jedna od najljepših izreka o Duhu Svetom i njegovu djelovanju u nama čitamo u sv. Pavla:

“A kada dođe punina vremena,
odasla Bog Sina svoga…
da primimo sinovstvo.
A budući da ste sinovi,
odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga
koji kliče: Abba! Oče!
Tako više nisi rob, nego sin.
A ako si sin,
onda si i baštinik po Bogu”

(Gal 4, 4-7).

Dugo smo čekali ovaj dan, dan krizme našeg sina Nikole. Pitali smo se da li je on svjestan važnosti  ovog dana, trenutka kada će primiti pečat Duha Svetoga, kada će primiti njegove milosne darove. Ujutro smo se spremili i krenuli na sv. misu, radosni i uzbuđeni. Vrijeme je bilo sunčano kao da je Bog želio da ovaj dan bude poseban.  Crkva je bila prepuna nas vjerika  i prekrasno uređena  za ovaj predivni događaj.

Sv. misa je počela ulaznom pjesmom, znakom križa i pozdravima i govorima upućenim djlitelju Sv. potvrde, prečasnom gospodinu Tomislavu Ivančiću,  krizmanicima, kumovima, roditeljima, vjeroučiteljima i ravnateljima škola.

Tomislav Ivančić je krizmanicima kao i svima nama prisutnima u svojoj propovijedi ukazao na važnost, ljepotu i zahtjeve primanja darova Duha Svetoga. Približio nam ljepotu svjedočenja Isusa Krista kako u osobnom životu tako i u zajednici Crkve. Pozvao nas sve da se otvorimo i prepustimo vodstvu Duha Svetoga u svom kršćanskom životu. S vjerom, nadom i ljubavlju prema Bogu i bližnjemu te da budemo odgovorni kršćani.

Trenuci koje ćemo pamtiti i čuvati u svojim srcima jesu oni milosni kada su u svima nama odzvanjale riječi: Primi pečat dara Duha Svetoga! Božja milost jest naša nutarnja vodilja za kršćanski život. Naši mladi odlučuli su, uz Božju pomoć biti konkretno očitovanje Isusa Krista snagom Duha u našoj Crkvi. Brinut će se za Božje stvari a u tome mi roditelji imamo zadaću biti im prvi primjer u zajdništvu Crkve. Kao roditelji sretni smo i ponosni, što su po polaganju ruku i po pečatnom križnom znaku na čela naših kćeri i sinova sišli darovi Duha Svetoga u njihove duše.  Uz Božju pomoć mi ćemo ih i dalje kršćanskim primjerom upućivati na osobno i zajedničko zalaganje, suradnju i odgovornost prema Crkvi. Pratit ćemo ih svojom molitvom da  mognu biti ozbilji Božji suradnici i istinski Njegovi svjedoci.

Nakon završene sv. mise, kod zajedničkog stola razgovarali smo sa sinom Nikolom o dojmovima, iskustvu i značenju primanja darova Duha Svetoga.  Nikola nam jednostavno svjedoči da se osjeća drugačije, jače, sigurno. Da mu je ovo važan događaj u njegovom životu i da će slijediti poticaje i nadahnuća Duha Svetoga u svome srcu.

Mirjana i Ranko Belina

 
Baner
Baner

Božja riječ

6. VAZMENA NEDJELJA

 

Iv 14, 15-21

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.«

 

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

12.00 sati

19.00 sati

- crkva se otvara 15 min. prije mise

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati

- crkva se otvara 15 min. prije mise