Naslovnica GALERIJA Hodočašće na Trsat 2015. Hodočašće Maksimirsko-trnjanskog dekanata na Trsat
Hodočašće Maksimirsko-trnjanskog dekanata na Trsat

U ranim jutarnjim satima, 30. svibnja 2015. u dobrom raspoloženju, vjernici župe Svete Obitelji krenuli su na hodočašće Gospi Trsatskoj. Na samom početku župnik  vlč. Ivica Zlodi blagoslovio je sve prisutne u autobusu te s molitvom  krunice zaputili se na Trsat. Na hodočašće su krenuli i pojedini članovi iz župnih zajednica i zborova: zbora Beatus, dječjeg zbora Čarobne  Frulice, iz Obiteljske zajednice, Biblijsko liturgijske molitvene zajednice...

Prema predaji 10. svibnja1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone,  gdje se i danas nalazi. Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V.1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti». Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe.

Na Trsatu nas je srdačno dočekao gvardijan Franjevačkog samostana fra Antun Jesenović. Uključili smo se svi zajedno sa ostalim hodočasnicima iz Zagrebačke Nadbiskupije u molitvu križnog puta. Nakon molitve križnog puta sudjelovali smo na euharistijskom slavlju kojeg je predvodio mons. Josip Golubić župnik zagrebačke župe sv. Petra u koncelebraciji sa svećenika na vanjskom oltaru.

Na današnji dan je ujedno i bila smotra crkvenih zborova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda a sve u znaku priprave za proslavu 300. obljetnice krunidbe Gospe Trsatke te smo uživali i u pjevanju i slušanju crkvenih pjesama.

U propovijedi domaći gvardijan fra Antun Jesenović posvjestio je kako je Marija prva pjevala Gospodinu. "U svom Veliča Marija je iskazala najveću zahvalu Gospodinu za njegove neizmjerne darove. Okupljeni oko nje u ovom hrvatskom Nazaretu i vi ćete danas svojom pjesmom na poseban način iskazati čast i svoju zahvalu Gospodinu, jer to mu svi dugujemo", poručio je gvardijan Jesenović članovima crkvenih zborova i svima nama nazočnima.

Nakon Svete Mise imali smo priliku za osobnu molitvu i zahvale Bogu i našoj nebeskoj Majci Mariji. Potom smo krenuli put Crikvenice. Uistinu smo uživali šetajući, meditirajući i gledajući ljepotu našeg mora. Napunjeni milosću Božjom i zaštitom naše nebeske Majke krenuli smo prema našoj župi Svete Obitelji oko 16 h te uz molitvu i pjesmu sretno stigli u 18 i 30 h.

 

Michael Ljubić

 
Baner

Božja riječ

14. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 10, 1-12.17-20

U ono vrijeme: Odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: »Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ’Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću.« »Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: 'Približilo vam se kraljevstvo Božje!' A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: 'I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!' Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti lakše negoli tomu gradu.« Vratiše se zatim sedamdesetdvojica radosni govoreći: »Gospodine, i zlodusi nam se pokoravaju na tvoje ime!« A on im reče: »Promatrah Sotonu kako poput munje s neba pade. Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi. Ali ne radujte se što vam se duhovi pokoravaju, nego radujte se što su vam imena zapisana na nebesima.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati