Naslovnica GALERIJA Hodočašće na Trsat 2015. Hodočašće Maksimirsko-trnjanskog dekanata na Trsat
Hodočašće Maksimirsko-trnjanskog dekanata na Trsat

U ranim jutarnjim satima, 30. svibnja 2015. u dobrom raspoloženju, vjernici župe Svete Obitelji krenuli su na hodočašće Gospi Trsatskoj. Na samom početku župnik  vlč. Ivica Zlodi blagoslovio je sve prisutne u autobusu te s molitvom  krunice zaputili se na Trsat. Na hodočašće su krenuli i pojedini članovi iz župnih zajednica i zborova: zbora Beatus, dječjeg zbora Čarobne  Frulice, iz Obiteljske zajednice, Biblijsko liturgijske molitvene zajednice...

Prema predaji 10. svibnja1291. godine na mjestu današnjeg svetišta Gospe Trsatske osvanula je Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10. prosinca 1294. godine kada je anđeli preniješe u Loreto, pokraj Ancone,  gdje se i danas nalazi. Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V.1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena «Majka milosti». Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. »Majka milosti« ima iznimno značenje u stvaranju kulta štovanja Djevice Marije na Trsatu. Sveti otac već u petnaestom stoljeću dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima, a stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznaša prilikom raznih procesija, kao npr. na Blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe.

Na Trsatu nas je srdačno dočekao gvardijan Franjevačkog samostana fra Antun Jesenović. Uključili smo se svi zajedno sa ostalim hodočasnicima iz Zagrebačke Nadbiskupije u molitvu križnog puta. Nakon molitve križnog puta sudjelovali smo na euharistijskom slavlju kojeg je predvodio mons. Josip Golubić župnik zagrebačke župe sv. Petra u koncelebraciji sa svećenika na vanjskom oltaru.

Na današnji dan je ujedno i bila smotra crkvenih zborova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda a sve u znaku priprave za proslavu 300. obljetnice krunidbe Gospe Trsatke te smo uživali i u pjevanju i slušanju crkvenih pjesama.

U propovijedi domaći gvardijan fra Antun Jesenović posvjestio je kako je Marija prva pjevala Gospodinu. "U svom Veliča Marija je iskazala najveću zahvalu Gospodinu za njegove neizmjerne darove. Okupljeni oko nje u ovom hrvatskom Nazaretu i vi ćete danas svojom pjesmom na poseban način iskazati čast i svoju zahvalu Gospodinu, jer to mu svi dugujemo", poručio je gvardijan Jesenović članovima crkvenih zborova i svima nama nazočnima.

Nakon Svete Mise imali smo priliku za osobnu molitvu i zahvale Bogu i našoj nebeskoj Majci Mariji. Potom smo krenuli put Crikvenice. Uistinu smo uživali šetajući, meditirajući i gledajući ljepotu našeg mora. Napunjeni milosću Božjom i zaštitom naše nebeske Majke krenuli smo prema našoj župi Svete Obitelji oko 16 h te uz molitvu i pjesmu sretno stigli u 18 i 30 h.

 

Michael Ljubić

 
Baner

Božja riječ

28. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 17, 11-19

Dok je Isus putovao u Jeruzalem, prolazio je između Samarije i Galileje. Kad je ulazio u neko selo, eto mu u susret deset gubavaca. Zaustave se podaleko i zavape: »Isuse, Učitelju, smiluj nam se!« Kad ih Isus ugleda, reče im: »Idite, pokažite se svećenicima!« I dok su išli, očistiše se. Jedan od njih, vidjevši da je ozdravio, vrati se slaveći Boga u sav glas. Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu. A to bijaše neki Samarijanac. Nato Isus primijeti: »Zar se ne očistiše desetorica? A gdje su ona devetorica? Ne nađe li se nijedan koji bi se vratio i podao slavu Bogu, osim ovoga tuđinca?« A njemu reče: »Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati