Naslovnica GALERIJA Četvrta nedjelja došašća 2015. Četvrta nedjelja došašća 2015.
Četvrta nedjelja došašća 2015.

Na četvrtu nedjelju Došašća, 20 prosinca  za vrijeme svete mise u devet sati koju je predvodio župnik vlč. Ivica Zlodi, učenici OŠ Marina Držića: Lovro Šitum, Tin Devald, Filip Lijović, Marin Miše, Gabrijel Živković i Jolanda Benažić su sa s. Marom Matanović pripremili recital te prisutnima predstavili četvrtu adventsku svijeću. Naveli su duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika ukoriti, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Boga moliti.

Djelo milosrđa je zapravo čin kojim se pokazuje ljubav.

Možda je potrebno reći da kada se kaže da treba bližnjeg savjetovati, poučiti ili ukoriti, da se misli na savjete o ulasku u Kraljevstvo nebesko, a ne toliko na svjetovne situacije. Iako, ako znamo i ako bližnji želi savjet, svakako treba i tu pomoći.

Sveti Augustin ovako kaže: ''Zar ne bi bio okrutan onaj čovjek koji bi vidio slijepca gdje ide rubom ponora a ne bi ga opomenuo da ga izbavi od vremenite smrti. A, zar onaj nije još okrutniji koji bi svoga brata mogao osloboditi od vječne smrti, a to propušta učiniti od lijenosti?''

A djeca su nam ovako rekla: Betlehem, najmanji među kneževstvima… a ipak, iz njega će izaći onaj koji će vladati Izraelom! Isuse, kao i ljudi onda, tako i mi danas, često te ne prepoznajemo u osobama koje susrećemo, u situacijama koje nam se događaju, u okolnostima u kojima živimo. Tražimo izvanrednosti, posebnosti, a ti si se sakrio u najmanji grad, u najneznatniju ženu Mariju. Paleći i posljednju adventsku svijeću, u trenucima tišine, želimo te moliti da nam oprostiš sve takve trenutke. Oprosti što ne prepoznajemo Tebe u osobama koje nam šalješ na životnu stazu i daruj nam srce ljubavi i mira.

Župnik Zlodi nam je u propovijedi dao izvrsnu ideju za najljepši božićni dar. Rekao nam je da poklonimo svoje vrijeme. Zašto ne bismo pokušali?  I umjesto da sumanuto trčimo u potrazi za božićnim darovima, zašto ne bismo zastali i nekog pažljivo pogledali i poslušali? Zašto se ne bismo našalili, oprostili i bili iskreno ljubazni.

Vjerujem da bismo na taj način u ovoj izvanrednoj  jubilarnoj Godini božanskog milosrđa najbolje ispunili svoju zadaću. Natopljeni milosrđem, svima bismo mogli donositi Isusovu dobrotu, nježnost, ljubav, praštanje, radost i mir u svojoj obitelji, župi, školi, poslu, gradu. Veća sreća i radost ne postoji!

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Mt 3, 1-12

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: 'Imamo oca Abrahama!' Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

Raspored misa

NEDJELJA

6.00 sati - zornica

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

6.00 sati - zornica

19.00 sati