Naslovnica GALERIJA Četvrta nedjelja došašća 2015. Četvrta nedjelja došašća 2015.
Četvrta nedjelja došašća 2015.

Na četvrtu nedjelju Došašća, 20 prosinca  za vrijeme svete mise u devet sati koju je predvodio župnik vlč. Ivica Zlodi, učenici OŠ Marina Držića: Lovro Šitum, Tin Devald, Filip Lijović, Marin Miše, Gabrijel Živković i Jolanda Benažić su sa s. Marom Matanović pripremili recital te prisutnima predstavili četvrtu adventsku svijeću. Naveli su duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, grješnika ukoriti, žalosna i nevoljna utješiti, uvrjedu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Boga moliti.

Djelo milosrđa je zapravo čin kojim se pokazuje ljubav.

Možda je potrebno reći da kada se kaže da treba bližnjeg savjetovati, poučiti ili ukoriti, da se misli na savjete o ulasku u Kraljevstvo nebesko, a ne toliko na svjetovne situacije. Iako, ako znamo i ako bližnji želi savjet, svakako treba i tu pomoći.

Sveti Augustin ovako kaže: ''Zar ne bi bio okrutan onaj čovjek koji bi vidio slijepca gdje ide rubom ponora a ne bi ga opomenuo da ga izbavi od vremenite smrti. A, zar onaj nije još okrutniji koji bi svoga brata mogao osloboditi od vječne smrti, a to propušta učiniti od lijenosti?''

A djeca su nam ovako rekla: Betlehem, najmanji među kneževstvima… a ipak, iz njega će izaći onaj koji će vladati Izraelom! Isuse, kao i ljudi onda, tako i mi danas, često te ne prepoznajemo u osobama koje susrećemo, u situacijama koje nam se događaju, u okolnostima u kojima živimo. Tražimo izvanrednosti, posebnosti, a ti si se sakrio u najmanji grad, u najneznatniju ženu Mariju. Paleći i posljednju adventsku svijeću, u trenucima tišine, želimo te moliti da nam oprostiš sve takve trenutke. Oprosti što ne prepoznajemo Tebe u osobama koje nam šalješ na životnu stazu i daruj nam srce ljubavi i mira.

Župnik Zlodi nam je u propovijedi dao izvrsnu ideju za najljepši božićni dar. Rekao nam je da poklonimo svoje vrijeme. Zašto ne bismo pokušali?  I umjesto da sumanuto trčimo u potrazi za božićnim darovima, zašto ne bismo zastali i nekog pažljivo pogledali i poslušali? Zašto se ne bismo našalili, oprostili i bili iskreno ljubazni.

Vjerujem da bismo na taj način u ovoj izvanrednoj  jubilarnoj Godini božanskog milosrđa najbolje ispunili svoju zadaću. Natopljeni milosrđem, svima bismo mogli donositi Isusovu dobrotu, nježnost, ljubav, praštanje, radost i mir u svojoj obitelji, župi, školi, poslu, gradu. Veća sreća i radost ne postoji!

 
Baner

Božja riječ

20. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 12, 49-53

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši! Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati