Naslovnica
Postavljen novi križni put

U ponedjeljak, 12. rujna 2016. g. u našoj crkvi Svete Obitelji postavljene su nove postaje križnog puta autora gosp. Mate Vlahe, akademskog kipara iz Zagreba.

 

 

Na inicijativu župljanina gosp. Dalibora Božan i njegove obitelji te naših župljana, radosna srca sa župnikom Ivicom Zlodijem krenuli smo u realizaciju promjene „starih“ postaja križnog puta u našoj crkvi. One su nas skoro 80 godina duboko suživljavale s Kristovom mukom i smrću. Bile su snažan podsjetnik na Isusovu žrtvu, poniznost, muku, smrt i ljubav prema nama po kojoj nas uvodi u uskrsnuće i daruje vječni život. Ovdje i sada uskrisavamo iz naših grijeha po obraćenju, molitvi, pokori i svjedočenju vjere u svakodnevnom životu.

Nove postaje izrađene su od umjetnog bronziranog kamena. Figurativni prikazi imaju brojke i natpise a obojeni su srebrom u prahu. Njihov okvir urešen je hrvatskim pleterom. Postaje potiču na razmišljanje, molitvu i meditaciju, a vizualno su se jako dobro uklopile u unutrašnjost crkve. One su i doprinos našem duhovnom rastu i životu te su umjetnička i kulturna vrijednost za crkvu. Ovaj križni put kopija je najpoznatijeg križnog puta talijanskog renesansnog slikara Rafaela, jednog od najvećih umjetnika svih vremena.

Dimenzije svake postaje su 40x60 cm, a okvira 5 cm. Postavljene su na zid crkve u visini od 255 cm, ravnomjerno u nizu od oltara do ispovjedaonice. Prva postaja počinje s lijeve strane oltara, a sedma je kod ispovjedaonice, tako da križni put završava pred kipom BD Marije s desne strane oltara s motivom Isusovog polaganja u grob, četrnaestom postajom križnoga puta.

Postaje su sa župnikom Zlodijem postavili vrijedni župljani: Tomislav Bobaš, Michel Ljubić, Denis Žvorc te gosp. Mato Vlaho.

Zahvaljujemo Bogu za ovaj događaj. Također, zahvaljujemo župljanima koji su molitvom, materijalno ili na neki drugi način pomogli da zajedno uz Božju pomoć prikupimo sredstva i postavimo novi križni put u crkvi.

„Stari“ križni put poklonjen je školskim sestrama franjevkama, a bit će postavljen u Župi Svetog Martina u Bučićima (BiH), gdje će i dalje voditi vjernike u Božju blizinu.

 
Baner
Baner

Božja riječ

6. VAZMENA NEDJELJA

 

Iv 14, 15-21

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek: Duha Istine, kojega svijet ne može primiti jer ga ne vidi i ne poznaje. Vi ga poznajete jer kod vas ostaje i u vama je. Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama. Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti jer ja živim i vi ćete živjeti. U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi; a tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ljubiti njega i njemu se očitovati.«

 

Raspored misa

NEDJELJOM

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati

12.00 sati

19.00 sati

- crkva se otvara 15 min. prije mise

RADNIM DANOM

7.00 sati

19.00 sati

- crkva se otvara 15 min. prije mise