Naslovnica GALERIJA Kanonizacija Majke Terezije Sveta Majka Terezija - Srce za ljubav - ruke za služenje
Greška
  • JFolder::files: Putanja nije folder:
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.
Sveta Majka Terezija - Srce za ljubav - ruke za služenje

Vrhunac Godine Milosrđa bila je rimska kanonizacija blažene Majke Terezije iz Kalkute, utemeljiteljice reda Misionarki ljubavi. U nedjelju, 4.rujna, na suncem obasjanom Trgu sv. Petra u Rimu veličanstveno svečano liturgijsko pontifikalno slavlje predvodio je Papa Franjo. Na pročelju bazilike zasjao je lik nasmiješene Majke Terezije, majke tolikih siromaha, poznate i voljene diljem svijeta.

Mnoštvo ljudi  došlo je iz Indije, Makedonije, Albanije i s Kosova, iseljenici diljem svijeta, ali i iz Hrvatske. Vjernici su ispunili trg i Ulicu pomirenja sve do obala Tibera.

Na ovoj proslavi u mislima se odvrtio cijeli njezin život. Od rodnog Skoplja (1910.), njezine obitelji, do Zagreba i poznanstva s isusovcem o. Franjom Jambrekovićem, koji joj je pomogao na njezinom putu u samostan redovnica u Irskoj, putu u Indiju, skromnim životnim počecima njezine Družbe MC, do Osla i Nobelove nagrade. Divno svjedočanstvo o njezinim posljednjim danima u Kalkuti rujna 1997.g. ostavio nam je tadašnji hrvatski veleposlanik u Indiji dr. Drago Štambuk. On je majci Tereziji darovao i diplomatsku hrvatsku putovnicu. Uz Zagreb su je vezale drage uspomene, ali i one bolne kao što je bio rastanak s rođenom majkom koju nikada više nije vidjela. Ljubav zemaljske majke zamijenila je ljubavlju Nebeske Majke.

Prisjetimo se da su njezine prve sestre po dolasku u Zagreb svoje djelovanje započele baš u našoj Župi Svete Obitelji, u gradskim kućama u Radničkoj i Heinzelovoj ulici. U tome su im pomogli karitativni djelatnici don Luka Depolo (+1998.) autor glasovite rubrike u GK “Naša braća zaboravljena“ i naš nezaboravni sakristan Josip Šestak (+2001.).

U znak te zahvalnosti ovoj rimskoj kanonizaciji prisustvovali su predstavnici naše Župe sa župnikom Ivicom Zlodijem.

Branko Korbar, prof.

{gallery}KanonizacijaMajkeTerezije{/gallery}

 
Baner

Božja riječ

20. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 12, 49-53

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši! Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje. Ta bit će odsada petorica u jednoj kući razdijeljena: razdijelit će se trojica protiv dvojice i dvojica protiv trojice – otac protiv sina i sin protiv oca, mati protiv kćeri i kći protiv matere, svekrva protiv snahe i snaha protiv svekrve.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati