Naslovnica GALERIJA Kanonizacija Majke Terezije Sveta Majka Terezija - Srce za ljubav - ruke za služenje
Greška
  • JFolder::files: Putanja nije folder:
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.
Sveta Majka Terezija - Srce za ljubav - ruke za služenje

Vrhunac Godine Milosrđa bila je rimska kanonizacija blažene Majke Terezije iz Kalkute, utemeljiteljice reda Misionarki ljubavi. U nedjelju, 4.rujna, na suncem obasjanom Trgu sv. Petra u Rimu veličanstveno svečano liturgijsko pontifikalno slavlje predvodio je Papa Franjo. Na pročelju bazilike zasjao je lik nasmiješene Majke Terezije, majke tolikih siromaha, poznate i voljene diljem svijeta.

Mnoštvo ljudi  došlo je iz Indije, Makedonije, Albanije i s Kosova, iseljenici diljem svijeta, ali i iz Hrvatske. Vjernici su ispunili trg i Ulicu pomirenja sve do obala Tibera.

Na ovoj proslavi u mislima se odvrtio cijeli njezin život. Od rodnog Skoplja (1910.), njezine obitelji, do Zagreba i poznanstva s isusovcem o. Franjom Jambrekovićem, koji joj je pomogao na njezinom putu u samostan redovnica u Irskoj, putu u Indiju, skromnim životnim počecima njezine Družbe MC, do Osla i Nobelove nagrade. Divno svjedočanstvo o njezinim posljednjim danima u Kalkuti rujna 1997.g. ostavio nam je tadašnji hrvatski veleposlanik u Indiji dr. Drago Štambuk. On je majci Tereziji darovao i diplomatsku hrvatsku putovnicu. Uz Zagreb su je vezale drage uspomene, ali i one bolne kao što je bio rastanak s rođenom majkom koju nikada više nije vidjela. Ljubav zemaljske majke zamijenila je ljubavlju Nebeske Majke.

Prisjetimo se da su njezine prve sestre po dolasku u Zagreb svoje djelovanje započele baš u našoj Župi Svete Obitelji, u gradskim kućama u Radničkoj i Heinzelovoj ulici. U tome su im pomogli karitativni djelatnici don Luka Depolo (+1998.) autor glasovite rubrike u GK “Naša braća zaboravljena“ i naš nezaboravni sakristan Josip Šestak (+2001.).

U znak te zahvalnosti ovoj rimskoj kanonizaciji prisustvovali su predstavnici naše Župe sa župnikom Ivicom Zlodijem.

Branko Korbar, prof.

{gallery}KanonizacijaMajkeTerezije{/gallery}

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA DOŠAŠĆA

Mt 3, 1-12

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: 'Imamo oca Abrahama!' Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.«

Raspored misa

NEDJELJA

6.00 sati - zornica

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

6.00 sati - zornica

19.00 sati