Naslovnica GALERIJA Prvi korizmeni petak 2017. Prvi korizmeni petak 2017.
Prvi korizmeni petak 2017.

Na prvi korizmeni petak, 3. ožujka 2017. u 18.30 sati u našoj je Župi Svete Obitelji pobožnost Križnog puta prije večernje svete mise predvodio gosp. Denis Žvorc, vjeroučitelj.Svetu misu je predslavio fra Filip Đurđević. Na početku svete mise fra Filip je srdačno pozdravio nazočne vjernike.

Nakon prvoga čitanja iz Knjige proroka Izaije, otpjevanog psalma Ps 51, 3-6a.18-19 i Evanđelja po Mateju Mt 9, 14-15, uslijedila je propovijed. Na početku propovijedi fra Filip nas je pozvao da se prisjetimo kako su Isusu pristupili Ivanovi učenici i pitali ga zašto oni i farizeji poste, a Isusovi učenici ne. Ivanovi učenici slijedili su onaj strogi primjer pokore, priprave za dolazak Kraljevstva Božjega. Kada su Isusu došli i Ivanovi učenici, On ih zasigurno nije htio prekoriti kada su pitali zašto i njegovi učenici ne poste, htio ih je vratiti na pravi put. Isus im je vrlo kratko i mudro odgovorio: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?“

Propovjednik je posvijestio da svaka euharistija treba biti susret pun radosti, pa makar bila korizma, ali ne radovati se kako bi svijet očekivao, nego tako da radost izvire iz nas.

U prvom čitanju proroka Izaije slušali smo o tome što je pravi post. Svi smo mi grešnici i nitko se ne može izuzeti iz tog naziva. Kao što je Isus rekao da će učenici postiti kada im se otme i ugrabi zaručnik, tako i mi trebamo postiti da bismo ponovno vratili to zajedništvo s Bogom. Smisao posta o kojem govori Izaija nije samo da sebi nešto uskratimo, ugodu ili nešto s tanjura, nego post treba biti nešto za drugoga. Podijeliti svoj kruh s gladnima, uvesti beskućnika pod svoj krov, razvezivati spone i ne kriti se od onoga tko je tvoje krvi. Boriti se za pravdu, osobito za pravdu onih koji se ne mogu sami izboriti za vlastita prava. To je dužnost svakoga kršćanina. Sjetimo se prispodobe o razmetnome sinu; kada se vratio svome ocu, otac je naredio da mu se pripreme najljepše haljine, da mu se stavi najbolja obuća na noge, drugim riječima – da mu se vrati dostojanstvo.

„Ne smijemo se kriti od onoga tko je naše krvi. Često se čuje kako ljudi teško opraštaju zbog zla koje im je naneseno, kako se lako obitelji rastaju, kako ne mogu vidjeti jedan drugoga. Međutim, mi smo svi kćeri i sinovi jednoga Oca. Ako se krijemo jedni od drugih, to je uvreda u Božjim očima, jer to je tvoj brat, tvoja sestra… Izmirimo se, to će Bogu donijeti veću radost nego sve molitve. Moći s bratom i sestrom sjesti, pogledati ih u oči, ostaviti se ogovaranja“, poticao je fra Filip.

„Molim Gospodina da vas sve blagoslovi, vašu župnu zajednicu vjernika na ovom korizmenom putu, putu pepela prema ognju, ognjištu Uskrsu, da biste zaista mogli prepoznati milosrdno lice Božje“, zaključio je fra Filip.

Vesna Božan

 
Baner
Baner

Božja riječ

7. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 5, 38-48

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati