Cvjetnica 2017.

Na Cvjetnicu, 9. travnja 2017. u našoj je Župi bila uskrsna ispovijed za vrijeme svih svetih misa. Svete mise s blagoslovom grančica bile su po nedjeljnom rasporedu. Maslinove grančice župljani su mogli nabaviti ispred naše crkve prije svake svete mise, a dobrovoljni prilozi koriste se za potrebe župnog karitasa. Procesija i pjevana Muka održane su na župnoj svetoj misi u 10.30 sati.

Svetu misu u 9,00 sati predvodio je naš župnik Ivica Zlodi, a započela je procesijom svećenika i naših ministranata koji su u rukama nosili svijeće i maslinove grančice. Procesija je vrhunac zajedništva koje naša župna zajednica ima u Crkvi. Ona je znak pouzdanja nas samih u hod kojim nas vodi svećenik, odnosno sam Krist. Procesija u sebi ima i čin svjedočanstva vjere.

Uslijedio je blagoslov maslinovih i palminih grančica u spomen na zbivanja koja su predstavljala uvod u dramatične događaje Velikog tjedna.

Prisjetili smo se Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem prije Pashe, ali i muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu.

Čitala se i Muka Gospodina našeg Isusa Krista iz Evanđelja po Mateju koji govori o izdaji Isusa Krista, njegovoj muci, bolnom vapaju - „Bože moj, zašto si me ostavio?“, ali i uskrsnuću kao konačnoj pobjedi.

Krist je bio poslušan Ocu sve do smrti na križu. Prolio je svoju krv za otpuštanje naših grijeha. Prihvatio je na sebe križ, ostao je na njemu pribijen spašavajući sve nas.

Vjeran Očevu naumu, vjeran ljubavi za čovjeka, preuzeo je na sebe svu odgovornost zbog grijeha da bismo mi, oslobođeni, mogli uživati radost zajedništva s Bogom.

Prihvatimo riječ Božju i primimo je. Prostrimo se pred Isusom da nas prihvati takve kakvi jesmo. Otpustimo svu bol  i prepustimo se djelovanju Duha Svetoga koji djeluje kroz Krista sada i zauvijek.

Razmišljajmo o milosrđu Isusa Krista, o njegovom križu, kako bismo čista srca dočekali Uskrs te svoj život mnogo lakše prihvatili onakvim kakav jest.

Uz blagoslov našeg župnika Zlodija, uputili smo se svojim kućama, svako u svojim mislima, noseći blagoslovljene grančice koje će biti podsjetnik na vjernost Isusu Kristu. Cvjetnicom započinje period tišine koji svoj vrhunac dobiva na Veliki petak i završava na Uskrs.

Valentina Spudić

 

 
Baner

Božja riječ

20. NEDJELJA KROZ GODINU

Iv 6, 51-58

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati