Naslovnica
Četvrti korizmeni petak

Ovoga korizmenog petka imali smo prigodu opet čuti fra Filipa Đurđevića. Nakon čitanja iz Knjige proroka Hošee (Hoš 14, 2-10) i otpjevnog psalma (Ps 81, 7-11.14.17), fra  Filip je čitao iz sv. Evanđelja po Marku (Mk 12, 28b-3.). Potom je uslijedila propovijed.

Kada je Isusu pristupio jedan od pismoznanaca i upitao ga: "Koja je zapovijed prva od sviju?" Isus mu odgovara: "Prva je: Slušaj, Izraele!" Ovu su zapovijed Izraelci imali zapisanu na vidljivim mjestima, tako da je se uvijek sjete u molitvi. Izgovarali su je tri puta dnevno. I dan-danas je nose sa sobom u kutijici, kao i druge zapovijedi koje im trebaju kada idu moliti. Kako bi bilo lijepo kada bi kršćani isto tako imali pri ruci Sveto pismo prema kojemu bi živjeli i vršili Riječ Božju.

Druga zapovijed je: "Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga." Možemo svakoga dana ići na sv. misu, izmoliti sve ružarije, ali kakve to snage ima ako nemamo ljubavi u sebi? Sv. Augustin je izrekao sve zapovijedi u jednoj rečenici: "Ljubi Boga svoga kroz bližnjega." Židovi su smatrali da su im bližnji samo pripadnici njihova naroda. Lako je ljubiti one koji su nam dragi, koji nam se sviđaju, koji su lijepi. Kako ljubiti one koji nas napadaju i koji nas mrze?

Možemo se doista zapitati: „Jesmo li pravi kršćani?“ Na kraju je fra Filip završio: "Molimo Gospodina Boga našega da nam se uši i srca otvore, da budemo Njegov izabrani narod, narod koji će uistinu svjedočiti da Bog jest Ljubav za svakoga čovjeka na ovoj zemlji".

Vesna Božan

 
Baner

Božja riječ

ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA

Lk 1, 57-66.80

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca - Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime. Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati