Naslovnica GALERIJA Velika subota 2017. Velika subota 2017. - Uskrsnuće - novi život s Bogom
Velika subota 2017. - Uskrsnuće - novi život s Bogom

Kao i svake godine, naša je župna crkva i ove uskrsne noći bila prepuna. Uskrsnuće Isusovo slavili smo navečer uskrsnim bdijenjem koje je započelo u 20.00 sati ispred crkve blagoslovom ognja te svečanom procesijom u crkvi i pjevanjem hvalospjeva vazmenoj svijeći. Svečanost je predvodio naš župnik vlč. Ivica Zlodi. Slavlje je uzveličao mješoviti župni zbor Marijan Mihelčić pod ravnanjem s.Lucijane Bobaš, a za orguljama bila je prof. Jelica Bojić.

 

 

Vazmeno bdijenje, koje započinje večer uoči Uskrsa, najstarije je bogoslužje Crkve i središnje u crkvenoj godini. Izabrani narod Staroga saveza u toj je noći slavio svoj izlazak iz egipatskog ropstva, a mi kršćani slavimo Kristov izlazak iz grobne tmine u novi život - slavimo Njegovo Uskrsnuće. Sa zapaljenim svijećama čekamo njegov drugi slavni dolazak. Isus je umro za naše grijehe, ali je iz smrti prešao u život te sve nas, koji smo u njegovo ime kršteni, izvodi sa sobom iz »tame u svoje divno svjetlo«. Isusovo vazmeno otajstvo ujedno je otajstvo našega spasenja. Bdijenje je te noći raspoređeno u četiri dijela: služba svjetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba.

U službi svjetla najprije se svjetla u crkvi pogase. Mrak označava tamu grijeha i tjeskobu smrti u kojoj je čovjek boravio prije Kristovoga uskrsnuća. Svećenici i ministranti odlaze pred crkvu gdje svećenik blagoslivlja oganj koji simbolizira snagu i svjetlo samoga uskrsloga Isusa Krista. S blagoslovljenoga ognja pali se uskrsna svijeća na kojoj je urezan znak križa, brojevi tekuće godine, te slova “alfa” i “omega” koji simboliziraju Krista koji je početak i svršetak, gospodar ljudske povijesti, te simboli pet rana Isusovih.

Svećenik zatim u svečanoj procesiji unosi uskrsnu svijeću u crkvu. Potom na ulazu u crkvu zapjeva: “Svjetlo Kristovo!”, a vjernici odgovaraju : “Bogu hvala!” Vjernici pale svoje svijeće na uskrsnoj svijeći.

U službi riječi najprije se čita iz Starog zavjeta o djelima koja je Bog kroz povijest učinio za svoj Izabrani narod, a sva ta djela naglašavaju veliku istinu: da smo od Boga i da bez Njega ne bismo bili ovdje. Nakon svečanog himna »Slave« slijede novozavjetno čitanje i evanđelje, koji donose radosnu vijest o Kristovoj pobjedi za sve nas. Tako nas čitanja pripravljaju da u Gospodnjem dolasku prepoznamo vrhunac povijesti spasenja. Razmišljajmo kako Krist svakom razdoblju te povijesti daje smisao i puninu. Molimo da to vazmeno djelo spasenja Bog dovrši u nama punim otkupljenjem.

Treći dio vazmenog bdijenja je krsna služba. U prva su se kršćanska vremena obično u ovoj noći krstili oni koji su se na to pripremali dulje vrijeme. I mi smo imali radost prisustvovati krštenju, krizmi i pričesti naših četvero katekumena koji su se pod vodstvom župnika Zlodija za primanje sakramenta redovito pripravljali u našoj župi.

Na početku krsne službe je blagoslov krsne vode. Najprije molimo litanije svih svetih prizivajući u pomoć Crkvu slavnu na nebesima. Zatim slijedi sam blagoslov vode: voda oslobađa i daje život, ona je znak novoga života. Taj smo život i mi primili na krštenju kao što će ga ove noći primiti i mnogi diljem svijeta. Nakon blagoslova vode vjernici s uskrsne svijeće pale svoje svijeće i obnavljaju krsna obećanja, svjesno i slobodno odričući se sotone i grijeha i ispovijedajući svoju vjeru.

Četvrti dio vazmenog bdijenja je euharistijska služba. Po euharistiji se okupljamo oko uskrslog Isusa kao zajednica Božjega naroda. On nas hrani svojim Tijelom kako bismo snagom Njegova Duha u svagdašnjem životu živjeli Isusov način života. Stoga je svaka nedjeljna euharistija Uskrs u malom, pobjeda nad grijehom i smrću, te jamstvo novoga i vječnoga života u slavi s Trojedinim Bogom.

Naš župnik, vlč. Ivica Zlodi, u propovijedi je istaknuo da uskrsnuće koje iščekujemo nije tjelesni povratak u život kakav poznajemo ovdje na zemlji, nego je to tjelesno rođenje u novi život - život s Bogom. Naš uskrs je proces koji traje i koji se događa svaki dan: kad god tražimo susret s Bogom, kad god se trudimo biti bolja osoba, kada se odupiremo grijehu i kada težimo biti što bliži Bogu.

Na kraju obreda, baš kao Šimun Petar i učenik kojeg je Isus ljubio, župnik Zlodi i g. Michel Ljubić istrčali su iz crkve i nakon nekoliko trenutaka vratili se, noseći slavodobitno kip Isusa uskrslog. Bio je to stvarno poseban trenutak. Gledajući njih kako trče puni ljubavi ususret uskrslom Isusu, bilo je kao da gledamo ono što je evanđelist Ivan zapisao: „U prvi dan sedmice, vrlo rano, dok je još bila tama, dođe na grob Marija iz Magdale i opazi kamen dignut s groba. Tada otrča i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku kojega je Isus osobito ljubio, pa im rekne: 'Uzeli su Gospodina iz groba, i ne znamo kamo su ga stavili.' Nato izađe Petar s drugim učenikom i zaputiše se na grob. Obojica su trčala…“ Poželjela sam tada da bude što više nas koji, vođeni ljubavlju, nezadrživo trčimo prema uskrslom Isusu!

Na kraju slavlja Isusova Uskrsnuća, župnik vlč. Zlodi čestitao je Uskrs vjernicima u svoje osobno ime, u ime vlč. Mirjana, časnih sestara i svojih suradnika te na poseban način čestitao i katekumenima koji su primili svete sakramente i zaputili se s Kristom kroz život.

Zahvalio je na pjevanju kroz čitavu godinu svim zborovima župe: Marijan Mihelčić te voditeljici s. Lucijani Bobaš, zborovima mladih Bijeli san i Beatus, dječjem zboru Čarobne frulice i svim njihovim voditeljima. Također, zahvalio je svim zajednicama Župe, Obiteljskoj, Biblijsko molitveno liturgijskoj, s. Amabilis Jurić. Svim čitačima, ministrantima, križonošama, gosp. Denisu Žvorc, koji je uredio Božji grob. S. Florenciji Božanović za uređivanje crkve tijekom cijele godine i za održavanje crkvenog ruha. Svima koji dobrim djelima na bilo koji način u našoj župi pomažu slaviti Gospodina. Svim vjernicima za duhovno zajedništvo i za molitvu. Nakon zahvale, blagoslovio je hranu.

Jasna Gamulin

 
Baner
Baner

Božja riječ

7. NEDJELJA KROZ GODINU

Mt 5, 38-48

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš. Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani? Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati