Naslovnica
Izazovi roditeljstva danas

Redoviti sastanak Obiteljske zajednice župe Svete obitelji održan je 5. svibnja 2017. godine. Predavanje je održala gđa. Zrinka Budimir, dipl. učiteljica, a tema je bila Izazovi roditeljstva danas. Okupljene je pozdravio naš župnik, vlč. Ivica Zlodi, a časna sestra Mara Matanović je u susjednoj prostoriji animirala okupljenu dječicu tako da su roditelji mogli bezbrižno slušati predavanje. Gđa. Zrinka Budimir nam je prenijela dio svog bogatog iskustva iz rada s djecom. Naša predavačica je diplomirala na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu i stekla zvanje diplomirane učiteljice razredne nastave. Radi u OŠ Marina Držića gdje vodi kreativne likovne radionice, likovnu grupu te KUD škole. Sa svojim učenicima osvojila je brojne nagrade za likovno i literarno stvaralaštvo, u zemlji i u inozemstvu (Slovenija, Njemačka, Švicarska).

Gđa. Budimir je naglasila da polazak u školu predstavlja svojevrsnu procjenu djeteta, ali i procjenu roditelja. Polaskom u školu i djeca i roditelji prolaze vanjski, nezavisni test. Dijete je sada više s učiteljicom nego doma. Dijete koje je u boravku odradi u školi puno radno vrijeme i još dva sata više od toga. Nekad se tu javlja i ljubomora jer dijete s učiteljicom provodi više vremena nego s roditeljima. Škola predstavlja izazov za djecu, ali i roditelje.

Zatim je naša predavačica dala kratak pregled uobičajenih roditeljskih postupaka koji često ne rezultiraju najboljim rezultatima: previše nastojimo zaštititi svoje dijete, naturamo svoje ambicije, učimo ih da budu sretni – na naš način, kako mi to zamišljamo. Nedosljedni smo. Previše hvalimo dječju inteligenciju i izgled, a trebali bismo pohvaliti trud i zalaganje. Žao nam je gledati ih kako se muče. Djeca su danas navikla dobivati stvari brzo i lako. Koliko god voljeli našu djecu, treba imati na umu da su djeca odlični manipulatori još od najranije dobi.

Iako su djeca danas upravo obasuta željenim stvarima, moramo se zapitati imaju li naše vrijeme – dobivaju li naše vrijeme i našu prisutnost? Mislim da se upravo tu nalazi naš najveći problem u odnosu s djecom: mi nemamo vremena biti s njima.

Kako biti dobar roditelj?

U svakom slučaju dijete treba voljeti, treba postavljati granice i pravila, treba razgovarati s djetetom, posvetiti mu vrijeme i prema djetetu se treba odnositi s poštovanjem.

Gđa Budimir je istaknula da u odgoju stalno radimo iste stvari, a očekujemo druge rezultate. Koje bi bilo rješenje?

Pada mi na pamet nedavna propovijed pape Franje kako je potrebno čuvati se od grijeha opiranja Duhu Svetomu i biti prije svega otvoreni Božjim iznenađenjima. Zatvorenost i otpor Duhu Svetomu; ona fraza i rečenica koja te uvijek zatvara i zaustavlja: “Uvijek se tako radilo” – kazao je Papa – to ubija. Ubija slobodu, radost, vjernost Duhu Svetomu, koji uvijek djeluje unaprijed vodeći tako naprijed Crkvu.

„Ali po čemu mogu znati da neka stvar dolazi od Duha Svetoga, a ne od duha ovoga svijeta ili od samoga đavla?“ – upitao je Sveti Otac te odmah i odgovorio: „Moliti milost razlučivanja. Sredstvo koje isti Duh Sveti daje jest dar razlučivanja. Razlučivanje u svakom slučaju što treba činiti.“

Jasna Gamulin

 
Baner

Božja riječ

15. NEDJELJA KROZ GODINU

Mk 6, 7-13

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.« Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati