Hodočašće u Mexico 2018.

Naša župa organizira 12-dnevno (od 19.2.2018. do 2.3.2018.) hodočasničko putovanje u Mexico, zemlju koja ima 101 milijun stanovnika od kojih je 89% katolika. Glavni razlog putovanja je posjeta “Basilice de Nuestra Senora de Guadalupe” to je najveće Marijansko svetištu Amerike, a tu se je Majka Božja godine 1531 ukazala jednom Indijancu.

 

 

Bio je to meksički seljak Juan Diego koji je vidio 9. prosinca 1531. na putu preko Tepeyaca, brda izvan grada Meksika, lijepu gospođu koja mu je rekla da je ona Djevica Marija Majka Božja. Rekla mu je da ponese poruku dijecezanskom biskupu da dade izgraditi crkvu u njezinu čast. Biskup mons. Zumarraga, franjevac, preplašio se čak i nakon drugog ukazanja kada je zahtjev ponovljen. Zatražio je vidioca da zatraži znak kojim bi ga uvjerio. Znak koji je Gospa dala Juanu Diegu kada ju je on sljedeći put vidio, bilo je cvijeće, uključujući kastiljanske ruže koje su cvjetale na kamenom tlu usred zime. Juan Diego zamotao ih je u svoj ogrtač sašiven od kaktusove trave. Bilo je to 12. Prosinca . Otišao je do biskupove kuće, otvorio svoj ogrtač, a cvijeće je palo po podu. Biskup i oni koji su bili s njim vidjeli su tada sliku mlade djevojke, okružene zrakama svjetla. To je bila Gospa iz Guadalupea, koju se stoljećima štuje, i središte je nezapamćenog zanimanja, znatiželje i pobožnosti. Slika je bila izložena javnosti, zajedno s nekoliko drugih sličnih vjerskih predmeta, u crkvama koje su najprije građene u skromnoj veličini, kasnije u bazilici a onda u velikoj modernoj crkvi.

Učinci događaja u Guadalupeu bili su mnogostruki i različiti. Oni su započeli obraćenjem meksičkih Asteka. U dva naraštaja osam miliuna obratilo se na kršćanstvo. Slika Majke Božje nadživjela je i eksploziju terorističke bombe s nekoliko stopa udaljenosti, koja je razbila sve prozore u bazilici. Također, morala se već pred mnogo godina rastvoriti u prašinu kao što je slučaj sa svim stvarima sašivenim travom!

Također ćemo posjetiti i druga velika svetišta Majke Božje u Mexicu “Gospu od Ocotlana”gdje se je Majka Božja ukazala 1541godine jednom drugom Indijancu! Posjećujemo  San Miguel de Allende, pa San Juan Los Lagos, drugo hodočasničko mjesto poslije Gospe Guadalupske, Svetište naše Gospe od Zapopana, pa Ocotlan( zove se isto kao onaj prije spomenut ali je na drugom mjestu) gdje se je ukazao križ sa Isusom na nebu nekih 100m nad zemljom dok se je slavila Sv. Misa itd. Posjećujemo i grob mučenika svećenika bl. Miguela Pro koji je bio streljan radi vjere 1927 godine.

Danas posjetitelj Mexica vidi mnoge crkve i živo vjerničko stanovništvo ali posjetitelji uglavnom malo znaju o meksičkoj povijesti i teško im je shvatiti da su se skoro tijekom cijelog stoljeća narušavala ljudska i vjerska prava meksičkih vjernika. Crkve su se razarale, oskvrnjivale, konfiscirale te pretvarale u vojarne, vojnici su oskvrnjivali religijske predmete i pili iz kaleža, sjekli su kipove da ih nalože kao drvo, a na vjerskim umjetničkim djelima vježbali su gađanje, stavljali su se van zakona svećenički redovi i redovi časnih sestara, a vjerska poduka neko vrijeme bila je zabranjena. Vjerske su se aktivnosti ograničavale samo na crkve, a nisu bile čak ni tamo dozvoljene kad bi crkve zatvarala država. Kroz ovo hodočašće upravo želimo upoznati vjeru tih hrabrih ljudi.

PROGRAM

PRIJAVNI LISTIĆ

 
Baner

Božja riječ

1. KORIZMENA NEDJELJA

Mk 1, 12-15

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati

 

KRIŽNI PUT

ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18.30 sati