Naslovnica
Naš život u svjetlu Isusove Riječi

Vjerujući Bogu, postajemo svjesniji što je to Bog u svome Sinu učinio za nas i na što nas to obvezuje. To je ujedno i zahtjev da Božji dar zahvalno primimo i na njega odgovorimo svojim životom. „Riječ tijelom postala i nastanila se među nama“ (Iv 1,14). Došao je k nama, htio nam je biti blizak. Sin Božji odrekao se svoje božanske uzvišenosti, uzeo je lik sluge i ponizio se sve do prihvaćanja smrti, i to smrti na križu. Učinio je to da nama omogući da budemo djeca Božja. Utjelovljena Riječ među nama je kao izvor života, da svi ljudi imaju život, „u izobilju da ga imaju“. Među nama je kao Svjetlo, da nas sve prosvijetli i da nitko ne bude u tami, nego da ima svjetlost života. Ovo je program našeg života.

 

 

Bog nam je u svome Sinu Isusu Kristu rođenu u Betlehemu objavio svoje lice, svoju savršenu sliku koja je za nas i dar i obveza. „Dijete nam je darovano“, da i mi po njegovu primjeru svoj život darujemo Bogu i bližnjemu i tako ostvarujemo Božju sliku u sebi.                              Bog nam je došao u susret. I Utjelovljena Riječ nas poziva na osobni susret i na obnavljanje zajedništva s Bogom i čovjekom. Božja Riječ radikalno zahvaća i prožima naš život. Želi pronaći put do našeg srca i odzvanjati kao objava Boga ljubavi i života, kao poziv na osobni susret i kao zajedništvo u međusobnom prihvaćanju, kako bi se u nama utjelovila kao živa riječ te da naš život bude navještaj i svjedočanstvo Riječi i da naš glas bude glas Radosne vijesti. U svakom trenutku našeg života imamo jamstvo Božje prisutnosti, Utjelovljenu Riječ. Isusova obećanja darovana nama, pomno čuvana u srcu, svjetlost njegove Riječi i snaga njegove ljubavi naš je putokaz koji daruje novost i novi blagoslovljeni život.

U ovoj je perspektivi Obiteljska zajednica Župe Svete Obitelji, pod vodstvom župnika vlč. Ivice Zlodija, osmislila i razradila nacrt projekta za 2017./18. pastoralnu godinu pod nazivom Naš život u svjetlu Isusove Riječi. Župne kateheze: Iz obitelji bit će realizirane u emisijama Radio Marije Zagreb (96,4 MHz i 106,8) svake druge srijede u mjesecu od 17 do 17.45 sati. Naši župljani žele sa širom društvenom zajednicom podijeliti svoja promišljanja i uvjerenja u svjetlu Isusove Riječi na način ostvarivanja ciljeva projekta:

 

  1. Osposobljavati se za radosno zajedništvo, znajući da je mnogima i neobvezatan susret i topla ljudska riječ najbolji lijek, pitajući se koliko je meni stalo do Isusovih planova, a koliko do toga da samo mene usliša?
  2. Svoj kršćanski poziv i ulogu živjeti poput Isusa koji je prošao zemljom čineći dobro, ne obeshrabrujući se ako još uvijek nosimo svoje slabosti i nesavršenosti znajući da su ograničenja koja živimo naši križevi pod kojima posrćemo, ali i ustajemo, ne bojeći se ići dalje.
  3. Biti poslušni Božjoj riječi kako bismo u svim iskušenjima pronalazili siguran put spasenja i oslobođeni od svega što zarobljava i veže za prolaznost svijeta te kako bi s pouzdanjem u Boga sve naše životne kušnje bile rasvijetljene svjetlom vjere.
  4. Živom vjerom i djelima ljubavi odgovoriti Božjem pozivu te živjeti u skladu sa svime što je Bog za obitelj predvidio i providio: odgovornost i svetost po uzoru Svete obitelji, gradeći je na evanđeoskim temeljima i oblikujući neprolaznim vrijednostima.
  5. Krenuti s Isusom i s njegovim putokazima: molitvom, postom i milostinjom na put u novu avanturu, prihvaćajući njegovu novu mogućnost za život, vjerujući u sreću njegovih obećanja i život oblikovati s Njim.
  6. Progledavajući s Bogom u pustinji vlastitog srca i života, ići za Njim te osnaženi susretom s Njim, postom i molitvom otkloniti kušnje i izaći iz pustinje te svjedočiti paradoks života u pustinji rođena.
  7. Odaziv Isusovu pozivu na nasljedovanje, s vjerom u Boga i ljubavlju za Njega i bližnje, kako bi naša muka, bol, nevolja, napori i patnja bili milosno vrelo novoga života s obilnim duhovnim plodovima.
  8. Zajedno s Kristom poći k vratima koja vode na zelene pašnjake, u život izobilja, k potpunom zajedništvu s Bogom te slušajući njegov glas pripadati njegovom stadu koje je otkupio svojom ljubavlju, smrću i uskrsnućem!
  9. Posvijestiti da Isus blagoslivlja obitelj - zajednicu i osnovnu stanicu života gdje se vježba zajedništvo s Bogom te joj želi život utemeljen na Božjoj riječi, na ljubavi i ostvarenje poruke Božjeg kraljevstva.
  10. Dopustiti Kristu da nas na gori svoje Riječi obasja Božjim svjetlom i život preobrazi svojim spasenjem, da obnovljene snage života i nadahnuti na velikodušnu ljubav rastemo na putu vjere te mognemo preobražavati lice ovoga svijeta i graditi Kraljevstvo među ljudima.

 

Isus nam je ponudio sigurnost za plemenit, radostan i blagoslovljen život. Želi da budemo odlučni i slobodni njegovi nasljedovatelji. Da nam život ima smisao, da dileme i probleme rješavamo slušajući njegove Riječi, da se ispitujemo u svjetlu njegova Evanđelja i njegove prakse života. Isus se u teškim i bolnim momentima života u molitvi predaje Očevoj volji. Odlučuje se prihvatiti križ i do kraja ispuniti Očevu volju. Poput Isusa, slušajući ga i sljedeći, i mi zadobivamo nutarnju sigurnost vjere da je On uvijek s nama te da će i naš život zablistati u sigurnosti i svjetlu Isusove Riječi.

Utjelovljenja Riječ naš je trajni program života, program Crkve. Osluškujući Riječ, dopustimo joj da se utjelovljuje u našem svakodnevnom životu. Bog je konkretan. Neka Božja mudrost vodi naše korake putokazom koji nam je pokazao Krist Gospodin a sav naš život neka odiše njegovom Riječju i djelovanjem koje očituje konkretnu ljubav.

s. Mara Matanović

 
Baner

Božja riječ

3. KORIZMENA NEDJELJA

Lk 13, 1-9

U taj čas dođoše neki te javiše Isusu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: »Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.« Nato im pripovjedi ovu prispodobu: »Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ’Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ’Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.’«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati

 

KRIŽNI PUT

ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18.30 sati