Naslovnica
Roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika Župe Svete Obitelji

U nedjelju, 15. listopada, u našoj je crkvi održan roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika. Nakon uvodne molitve, profesorica Željka Butorac, logopedica OŠ „Marin Držić“, okupljenim je roditeljima održala predavanje koje bi im trebalo pomoći u jačanju roditeljske kompetencije u današnjem suvremenom društvu. Nakon predavanja roditelji su dobili osnovne informacije o terminima prve pričesti i krizme te aktivnostima u župi.

U predavanju „OBITELJ – ŠKOLA – CRKVA“  istaknuta je nužna povezanost obitelji, škole i crkve u odgoju i odrastanju djece. Naime, u današnje moderno doba odgoj djece postao je puno teži. Iako su obitelj i škola ostali isti, svijet se uvelike promijenio. Elektroničko doba nam donosi sve jača računala, mobitele, tablete i nove tehnološke izume a sve to rezultira velikom količinom brzih informacija te snažnim slikama i zvukovima. Nažalost, sve to ostaje na razini informacija i ne pruža znanje. Iako pružaju puno mogućnosti, nove tehnologije i mediji imaju i negativnu stranu jer utječu na razvoj dječjeg mozga i njegovu smanjenu pozornost. Stoga je potreban dodatni napor i škole i roditelja u pravilnom usmjeravanju informacija koje djeca primaju. Obitelj je tu izuzetno važna, jer djeca se upravo kroz obitelj izgrađuju od samog rođenja. A ono što je najvažnije, ističe profesorica Butorac, jest izdvojiti dovoljno vremena za djecu. I to kvalitetno, kroz razgovore i zagrljaje, brinući se, ne o tome koliko djeca imaju, nego kako se zapravo osjećaju. Uloga škole danas se promijenila. Ona je sve manje odgojna, a obrazovanje postaje neadekvatno, jer djecu bi trebalo pripremiti za zvanja koja još ne postoje i za rad s tehnologijom koja još nije izumljena. No, odgoj i usmjeravanje djece u školi ne smije izostati, a velika je važnost vjeronauka u školi, smatra profesorica Butorac, jer pruža poticaj na dobro. Dodajući kako se i prema najnovijim neuroznanstvenim spoznajama, iskustvo Boga očituje u mozgu te da duhovni život poboljšava rad mozga. Stoga je uloga crkve neizostavna. Ona se, pak, ogleda kroz odgoj, obrazovanje, duhovnost, pozitivan stav i djelovanje. Za odgoj djece nisu odgovorni samo roditelji, istaknula je na kraju predavanja profesorica Butorac, nego društvo u cjelini, što podrazumijeva snažnu vezu obitelji, škole i crkve.

Mirjana Srhoj

 
Baner

Božja riječ

15. NEDJELJA KROZ GODINU

Mk 6, 7-13

U ono vrijeme: Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.« Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati