Naslovnica
Roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika Župe Svete Obitelji

U nedjelju, 15. listopada, u našoj je crkvi održan roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika. Nakon uvodne molitve, profesorica Željka Butorac, logopedica OŠ „Marin Držić“, okupljenim je roditeljima održala predavanje koje bi im trebalo pomoći u jačanju roditeljske kompetencije u današnjem suvremenom društvu. Nakon predavanja roditelji su dobili osnovne informacije o terminima prve pričesti i krizme te aktivnostima u župi.

U predavanju „OBITELJ – ŠKOLA – CRKVA“  istaknuta je nužna povezanost obitelji, škole i crkve u odgoju i odrastanju djece. Naime, u današnje moderno doba odgoj djece postao je puno teži. Iako su obitelj i škola ostali isti, svijet se uvelike promijenio. Elektroničko doba nam donosi sve jača računala, mobitele, tablete i nove tehnološke izume a sve to rezultira velikom količinom brzih informacija te snažnim slikama i zvukovima. Nažalost, sve to ostaje na razini informacija i ne pruža znanje. Iako pružaju puno mogućnosti, nove tehnologije i mediji imaju i negativnu stranu jer utječu na razvoj dječjeg mozga i njegovu smanjenu pozornost. Stoga je potreban dodatni napor i škole i roditelja u pravilnom usmjeravanju informacija koje djeca primaju. Obitelj je tu izuzetno važna, jer djeca se upravo kroz obitelj izgrađuju od samog rođenja. A ono što je najvažnije, ističe profesorica Butorac, jest izdvojiti dovoljno vremena za djecu. I to kvalitetno, kroz razgovore i zagrljaje, brinući se, ne o tome koliko djeca imaju, nego kako se zapravo osjećaju. Uloga škole danas se promijenila. Ona je sve manje odgojna, a obrazovanje postaje neadekvatno, jer djecu bi trebalo pripremiti za zvanja koja još ne postoje i za rad s tehnologijom koja još nije izumljena. No, odgoj i usmjeravanje djece u školi ne smije izostati, a velika je važnost vjeronauka u školi, smatra profesorica Butorac, jer pruža poticaj na dobro. Dodajući kako se i prema najnovijim neuroznanstvenim spoznajama, iskustvo Boga očituje u mozgu te da duhovni život poboljšava rad mozga. Stoga je uloga crkve neizostavna. Ona se, pak, ogleda kroz odgoj, obrazovanje, duhovnost, pozitivan stav i djelovanje. Za odgoj djece nisu odgovorni samo roditelji, istaknula je na kraju predavanja profesorica Butorac, nego društvo u cjelini, što podrazumijeva snažnu vezu obitelji, škole i crkve.

Mirjana Srhoj

 
Baner

Božja riječ

29. NEDJELJA KROZ GODINU

Mk 10, 35-45

U ono vrijeme: Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati