Naslovnica
Roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika Župe Svete Obitelji

U nedjelju, 15. listopada, u našoj je crkvi održan roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika. Nakon uvodne molitve, profesorica Željka Butorac, logopedica OŠ „Marin Držić“, okupljenim je roditeljima održala predavanje koje bi im trebalo pomoći u jačanju roditeljske kompetencije u današnjem suvremenom društvu. Nakon predavanja roditelji su dobili osnovne informacije o terminima prve pričesti i krizme te aktivnostima u župi.

U predavanju „OBITELJ – ŠKOLA – CRKVA“  istaknuta je nužna povezanost obitelji, škole i crkve u odgoju i odrastanju djece. Naime, u današnje moderno doba odgoj djece postao je puno teži. Iako su obitelj i škola ostali isti, svijet se uvelike promijenio. Elektroničko doba nam donosi sve jača računala, mobitele, tablete i nove tehnološke izume a sve to rezultira velikom količinom brzih informacija te snažnim slikama i zvukovima. Nažalost, sve to ostaje na razini informacija i ne pruža znanje. Iako pružaju puno mogućnosti, nove tehnologije i mediji imaju i negativnu stranu jer utječu na razvoj dječjeg mozga i njegovu smanjenu pozornost. Stoga je potreban dodatni napor i škole i roditelja u pravilnom usmjeravanju informacija koje djeca primaju. Obitelj je tu izuzetno važna, jer djeca se upravo kroz obitelj izgrađuju od samog rođenja. A ono što je najvažnije, ističe profesorica Butorac, jest izdvojiti dovoljno vremena za djecu. I to kvalitetno, kroz razgovore i zagrljaje, brinući se, ne o tome koliko djeca imaju, nego kako se zapravo osjećaju. Uloga škole danas se promijenila. Ona je sve manje odgojna, a obrazovanje postaje neadekvatno, jer djecu bi trebalo pripremiti za zvanja koja još ne postoje i za rad s tehnologijom koja još nije izumljena. No, odgoj i usmjeravanje djece u školi ne smije izostati, a velika je važnost vjeronauka u školi, smatra profesorica Butorac, jer pruža poticaj na dobro. Dodajući kako se i prema najnovijim neuroznanstvenim spoznajama, iskustvo Boga očituje u mozgu te da duhovni život poboljšava rad mozga. Stoga je uloga crkve neizostavna. Ona se, pak, ogleda kroz odgoj, obrazovanje, duhovnost, pozitivan stav i djelovanje. Za odgoj djece nisu odgovorni samo roditelji, istaknula je na kraju predavanja profesorica Butorac, nego društvo u cjelini, što podrazumijeva snažnu vezu obitelji, škole i crkve.

Mirjana Srhoj

 
Baner

Božja riječ

1. KORIZMENA NEDJELJA

Mk 1, 12-15

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati

 

KRIŽNI PUT

ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18.30 sati