Naslovnica
Roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika Župe Svete Obitelji

U nedjelju, 15. listopada, u našoj je crkvi održan roditeljski sastanak prvopričesnika i krizmanika. Nakon uvodne molitve, profesorica Željka Butorac, logopedica OŠ „Marin Držić“, okupljenim je roditeljima održala predavanje koje bi im trebalo pomoći u jačanju roditeljske kompetencije u današnjem suvremenom društvu. Nakon predavanja roditelji su dobili osnovne informacije o terminima prve pričesti i krizme te aktivnostima u župi.

U predavanju „OBITELJ – ŠKOLA – CRKVA“  istaknuta je nužna povezanost obitelji, škole i crkve u odgoju i odrastanju djece. Naime, u današnje moderno doba odgoj djece postao je puno teži. Iako su obitelj i škola ostali isti, svijet se uvelike promijenio. Elektroničko doba nam donosi sve jača računala, mobitele, tablete i nove tehnološke izume a sve to rezultira velikom količinom brzih informacija te snažnim slikama i zvukovima. Nažalost, sve to ostaje na razini informacija i ne pruža znanje. Iako pružaju puno mogućnosti, nove tehnologije i mediji imaju i negativnu stranu jer utječu na razvoj dječjeg mozga i njegovu smanjenu pozornost. Stoga je potreban dodatni napor i škole i roditelja u pravilnom usmjeravanju informacija koje djeca primaju. Obitelj je tu izuzetno važna, jer djeca se upravo kroz obitelj izgrađuju od samog rođenja. A ono što je najvažnije, ističe profesorica Butorac, jest izdvojiti dovoljno vremena za djecu. I to kvalitetno, kroz razgovore i zagrljaje, brinući se, ne o tome koliko djeca imaju, nego kako se zapravo osjećaju. Uloga škole danas se promijenila. Ona je sve manje odgojna, a obrazovanje postaje neadekvatno, jer djecu bi trebalo pripremiti za zvanja koja još ne postoje i za rad s tehnologijom koja još nije izumljena. No, odgoj i usmjeravanje djece u školi ne smije izostati, a velika je važnost vjeronauka u školi, smatra profesorica Butorac, jer pruža poticaj na dobro. Dodajući kako se i prema najnovijim neuroznanstvenim spoznajama, iskustvo Boga očituje u mozgu te da duhovni život poboljšava rad mozga. Stoga je uloga crkve neizostavna. Ona se, pak, ogleda kroz odgoj, obrazovanje, duhovnost, pozitivan stav i djelovanje. Za odgoj djece nisu odgovorni samo roditelji, istaknula je na kraju predavanja profesorica Butorac, nego društvo u cjelini, što podrazumijeva snažnu vezu obitelji, škole i crkve.

Mirjana Srhoj

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA KROZ GODINU

Iv 2, 1-12

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati