Naslovnica
Susret Obiteljske zajednice

Prvi susret Obiteljske zajednice Župe Svete Obitelji nakon ljetnog odmora bio je u petak, 6. listopada 2017. godine. Kako je dva dana prije susreta bio spomendan sv. Franje Asiškog, tema susreta bila je upravo Sv. Franjo Asiški - čovjek dijaloga s Bogom i ljudima. Okupljene je pozdravio naš župnik Ivica Zlodi, a poslije zajedničke molitve okupljene je upoznao s predstojećim događajima u našoj župi. Potom je sestra Mara, pripadnica Družbe školskih sestara franjevki, u ppt-u izložila temu. Pripadnice tog reda svojim djelovanjem obogaćuju našu župu od 1964. godine.

Prisutne obitelji, mnoge s djecom, pažljivo su pratile izlaganje s. Mare koja nam je opisala životni put svetog Franje i podsjetila nas na mnoge slike iz njegovog života. Iako je živio samo 44 godine, i osamstotinjak godina nakon tog kratkog života provedenog u siromaštvu i poniznosti (nije postao svećenik jer je držao da nije dostojan), njegovo djelo i dalje živi, a ideje su svježe i aktualne i danas. Franjevački red danas ima oko 2 milijuna pripadnika u svijetu. Sveti Franjo je za života uspio doći u Svetu zemlju, Siriju i Egipat i tako je započeo misionarsko djelovanje koje seže do naših dana. Upravo franjevci skrbe o velikom broju važnih lokaliteta u Svetoj zemlji. Dva hrvatska sveca: sv. Leopold Mandić i sv. Nikola Tavelić bili su franjevci.

U Pjesmi stvorova sv. Franjo hvali i slavi Gospodina po Suncu, Mjesecu, Zvijezdama, Vjetru, Zraku, Oblaku, Vedrini, Vodi, Ognju, Zemlji. No on tu ne staje. Duboko svjestan veličine i ljepote zemaljskog života, povezuje ga sa sestricom, tjelesnom smrću i mogućnošću druge smrti koja neće nauditi onima koji budu po volji Gospodinu:

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje
i podnose rado bijede života;
blaženi koji sve podnose s mirom,
jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri nam tjelesnoj smrti,
kojoj nijedan smrtnik umaći neće.
Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu;
a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj,
jer druga im smrt nauditi neće.

Na kraju je župnik Ivica Zlodi pozvao župljane da kao obitelji, zajedno s djecom, hodočaste sv. Franji u Asiz. S radošću se i danas sjećam kako smo prije nekoliko godina svi zajedno, cijela naša obitelj, bili u Asizu. Upravo su cvali suncokreti i cijela zaravan koja se vidi s uzvisine Asiza bila je prekrivena žutim cvijećem. Osim te neizmjerne ljepote prirode, u sjećanju mi je ostao Franjin duh koji se tamo osjeti na svakom koraku: duh jednostavnosti, poniznosti, poslušnosti i usmjerenosti na ono što je jedino bitno - na Krista.

Jasna Gamulin

 
Baner

Božja riječ

23. NEDJELJA KROZ GODINU

Mk 7, 31-37

U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske. Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« — to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno. A Isus im zabrani da nikome ne kazuju. No što im je on više branio, oni su to više razglašavali i preko svake mjere zadivljeni govorili: »Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati