Naslovnica
Izazovi očinstva i izazovi majčinstva

Obiteljska zajednica župe Svete obitelji imala je susret 10. studenog 2017. godine. Dvorana ispod župne kuće bila je puna. Župnik, vlč. Ivica Zlodi je pozdravio sve prisutne, a s. Mara Matanović je animirala djecu u susjednoj dvorani. Ozren Gamulin je ukratko prezentirao katehetske materijale pod nazivom Izazovi očinstva i Izazovi majčinstva. Predstavljanje materijala je prvobitno održano u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, 25. listopada 2017. godine. Materijale je priredilo Vijeće odnosno Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, a zamišljeno je da posluže osnaživanju muškaraca i žena u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu. Prezentaciju su u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održali Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, mr. sc. Zrinka Gregov, tajnica Vijeća HBK za život i obitelj i vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik, psiholog i psihoterapeut iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Materijali na temu Izazovi očinstva sadrže poruku dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, molitvu oca, smjernice za ispit savjesti očeva, deset tematskih kateheza, sadržaje za produbljivanje, Odluku, cjelovit tekst apostolske pobudnice sv. Ivana Pavla II. Otkupiteljev čuvar, popis nad/biskupijskih povjerenika/ureda za pastoral braka i obitelji, popis bračnih i obiteljskih savjetovališta Katoličke Crkve u Hrvatskoj, obrazac za vrednovanje i upute za voditelje.

Materijali na temu Izazovi majčinstva slijede iste cjeline kao i materijali na temu Izazovi očinstva samo je ovdje cjelovit tekst Pisma ženama sv. Ivana Pavla II.

Ciljevi kateheza su ustanoviti trenutačno stanje kod uključenih muškaraca/očeva i žena/ majki, posvijestiti očinsko/majčinsko poslanje i probuditi svijest o odgovornosti koju to poslanje donosi, pratiti muškarce/očeve i žene/majke u procesu ozdravljenja rana vezanih uz očinstvo/majčinstvo.

Nadalje, ciljevi su razvijati molitveno-sakramentalan život muškaraca/očeva kao i pobožnost svetom Josipu, osnažiti muškarce/očeve da cjelovitije ispunjavaju svoje poslanje nadahnjujući se pozitivnim primjerima i uzimajući svetost kao cilj svojega očinstva, potaknuti muškarce/očeve na zdraviju komunikaciju sa svojim suprugama i djecom, kako o temama obrađenim u katehezama tako i općenito, među uključenim muškarcima/očevima na dugoročnoj osnovi uspostaviti zajedništvo i solidarnost počevši od mjesne pa do nacionalne razine. Slične ciljeve imaju i kateheze za žene/majke.

Vlč. Ivica Zlodi je najavio da će organizirati kateheze prema prikazanim materijalima. Materijali su dostupni na stranici obitelj.hbk.hr, a na Radio Mariji i Hrvatskom katoličkom radiju svaki mjesec se obrađuje po jedna od prikazanih katehetskih tema.

Prisutni su ispunili kratki upitnik kojim su zamoljeni da navedu tri najveće radosti očinstva/majčinstva i tri najveća izazova. Bio je to poticaj za raspravu o izazovima očinstva i majčinstva. Zanimljivo je da je izazove bilo svima lakše navesti i o njima raspravljati. Radosti ima, njih puno više prebiremo u srcu. Treba reći – da, moje me majčinstvo, odnosno očinstvo ispunjava dubokom radošću!

Jasna Gamulin

 
Baner

Božja riječ

2. VAZMENA NEDJELJA - BIJELA NEDJELJA

Iv 20, 19-31

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati