Naslovnica
Izazovi očinstva i izazovi majčinstva

Obiteljska zajednica župe Svete obitelji imala je susret 10. studenog 2017. godine. Dvorana ispod župne kuće bila je puna. Župnik, vlč. Ivica Zlodi je pozdravio sve prisutne, a s. Mara Matanović je animirala djecu u susjednoj dvorani. Ozren Gamulin je ukratko prezentirao katehetske materijale pod nazivom Izazovi očinstva i Izazovi majčinstva. Predstavljanje materijala je prvobitno održano u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, 25. listopada 2017. godine. Materijale je priredilo Vijeće odnosno Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, a zamišljeno je da posluže osnaživanju muškaraca i žena u odgovornom ispunjavanju poslanja u obitelji, Crkvi i društvu. Prezentaciju su u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održali Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, mr. sc. Zrinka Gregov, tajnica Vijeća HBK za život i obitelj i vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik, psiholog i psihoterapeut iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Materijali na temu Izazovi očinstva sadrže poruku dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, molitvu oca, smjernice za ispit savjesti očeva, deset tematskih kateheza, sadržaje za produbljivanje, Odluku, cjelovit tekst apostolske pobudnice sv. Ivana Pavla II. Otkupiteljev čuvar, popis nad/biskupijskih povjerenika/ureda za pastoral braka i obitelji, popis bračnih i obiteljskih savjetovališta Katoličke Crkve u Hrvatskoj, obrazac za vrednovanje i upute za voditelje.

Materijali na temu Izazovi majčinstva slijede iste cjeline kao i materijali na temu Izazovi očinstva samo je ovdje cjelovit tekst Pisma ženama sv. Ivana Pavla II.

Ciljevi kateheza su ustanoviti trenutačno stanje kod uključenih muškaraca/očeva i žena/ majki, posvijestiti očinsko/majčinsko poslanje i probuditi svijest o odgovornosti koju to poslanje donosi, pratiti muškarce/očeve i žene/majke u procesu ozdravljenja rana vezanih uz očinstvo/majčinstvo.

Nadalje, ciljevi su razvijati molitveno-sakramentalan život muškaraca/očeva kao i pobožnost svetom Josipu, osnažiti muškarce/očeve da cjelovitije ispunjavaju svoje poslanje nadahnjujući se pozitivnim primjerima i uzimajući svetost kao cilj svojega očinstva, potaknuti muškarce/očeve na zdraviju komunikaciju sa svojim suprugama i djecom, kako o temama obrađenim u katehezama tako i općenito, među uključenim muškarcima/očevima na dugoročnoj osnovi uspostaviti zajedništvo i solidarnost počevši od mjesne pa do nacionalne razine. Slične ciljeve imaju i kateheze za žene/majke.

Vlč. Ivica Zlodi je najavio da će organizirati kateheze prema prikazanim materijalima. Materijali su dostupni na stranici obitelj.hbk.hr, a na Radio Mariji i Hrvatskom katoličkom radiju svaki mjesec se obrađuje po jedna od prikazanih katehetskih tema.

Prisutni su ispunili kratki upitnik kojim su zamoljeni da navedu tri najveće radosti očinstva/majčinstva i tri najveća izazova. Bio je to poticaj za raspravu o izazovima očinstva i majčinstva. Zanimljivo je da je izazove bilo svima lakše navesti i o njima raspravljati. Radosti ima, njih puno više prebiremo u srcu. Treba reći – da, moje me majčinstvo, odnosno očinstvo ispunjava dubokom radošću!

Jasna Gamulin

 
Baner

Božja riječ

3. KORIZMENA NEDJELJA

Lk 13, 1-9

U taj čas dođoše neki te javiše Isusu što se dogodilo s Galilejcima kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava. Isus im odgovori: »Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti.« Nato im pripovjedi ovu prispodobu: »Imao netko smokvu zasađenu u svom vinogradu. Dođe tražeć ploda na njoj i ne nađe pa reče vinogradaru: ’Evo, već tri godine dolazim i tražim ploda na ovoj smokvi i ne nalazim. Posijeci je. Zašto da iscrpljuje zemlju?’ A on mu odgovori: ’Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi. Ako li ne, posjeći ćeš je.’«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati

 

KRIŽNI PUT

ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18.30 sati