Hodočašće u Fatimu

Naša župa organizira hodočašće u Fatimu od 19.9.2018. do 2.10.2018.

Fatimsko Gospino svetište spada među poznatija po broju hodočasnika, ali i po različitim pobožnim vježbama, što su se proširile nakon glasovitih fatimskih događanja 1917.g.

Portugalski gradić Fatima, postao je poznat u svijetu po neobičnim viđenjima troje djece koja su se događala u razdoblju od 13. svibnja do 13. listopada 1917. g. Kroz to su vrijeme svakog 13. u mjesecu, Lucija, Franjo i Hijacinta imali ukazanja Gospođe obučene u bijelo i sjajnije od sunca.

 

 

Užas i strahote Prvoga svjetskoga rata pojačali su dramatičnost fatimskih poruka, osobito oko glasovitih triju tajni, od kojih je dio treće ostao do dana današnjeg poznat jedino Svetom ocu Papi. U prvom dijelu radilo se o zastrašujućem viđenju pakla, u drugom o pobožnosti Srcu Marijinu, a u trećem o stradanjima Crkve u 20. st. i viziji pape koji pada od pucnja vatrenim oružjem. O tome je Ivan Pavao II. javno progovorio 13. svibnja 2000. g. preko kardinala Angela Sodana ispred fatimskog svetišta. Konačnu riječ s teološkim komentarom izrekao je 26. lipnja 2000. predstojnik Zbora za nauk vjere, tada kardinal Jozef Ratzinger.

Za kršćane su važne jedino poruke što su ih vidioci prenosili, a one su poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Ukazanje Majke Božje samo je naglasilo i aktualiziralo te važne evanđeoske poruke. Poziv da se žrtvom, molitvom i postom može suprotstaviti djelovanju zla u svijetu, potakao je vjernike na ozbiljnije proživljavanje vjerničkog života. Ozbiljnost fatimskih poruka osobito su isticali pape 20. st. Pio XII, Pavao VI. i Ivan Pavao II. U najžešćem vihoru Drugog svjetskog rata, 1942. g. Pio XII. posvetio je svijet Srcu Marijinu na 25. obljetnicu fatimskih ukazanja. O 50. obljetnici Pavao VI. osobno hodočasti u Fatimu. Ivan Pavao II. hodočasti u Fatimu 13. svibnja 1982. na prvu obljetnicu preživljena atentata, ponavlja posvetu svijeta Majci Božjoj.

Nadilazeći besplodne rasprave o naravi i načinima ukazanja, potrebno je uočiti, prihvatiti i živjeti evanđeoske poruke što nam ih Fatima odašilje, a to su potreba trajnoga osobnog obraćenja Bogu i poticajima Duha Svetoga, borba protiv neprestana djelovanja zla u nama i oko nas te pomaganje drugima na putu obraćenja. To je izražaj vjere u otajstvenu povezanost Kristova tijela i konkretizacija preporuke prema kojoj smo odgovorni jedni za druge.

 
Baner

Božja riječ

2. VAZMENA NEDJELJA - BIJELA NEDJELJA

Iv 20, 19-31

Uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.« To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina!« On im odvrati: »Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.« I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: »Mir vama!« Zatim će Tomi: »Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.« Odgovori mu Toma: »Gospodin moj i Bog moj!« Reče mu Isus: »Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!« Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati