Hodočašće u Fatimu

Naša župa organizira hodočašće u Fatimu od 19.9.2018. do 2.10.2018.

Fatimsko Gospino svetište spada među poznatija po broju hodočasnika, ali i po različitim pobožnim vježbama, što su se proširile nakon glasovitih fatimskih događanja 1917.g.

Portugalski gradić Fatima, postao je poznat u svijetu po neobičnim viđenjima troje djece koja su se događala u razdoblju od 13. svibnja do 13. listopada 1917. g. Kroz to su vrijeme svakog 13. u mjesecu, Lucija, Franjo i Hijacinta imali ukazanja Gospođe obučene u bijelo i sjajnije od sunca.

 

 

Užas i strahote Prvoga svjetskoga rata pojačali su dramatičnost fatimskih poruka, osobito oko glasovitih triju tajni, od kojih je dio treće ostao do dana današnjeg poznat jedino Svetom ocu Papi. U prvom dijelu radilo se o zastrašujućem viđenju pakla, u drugom o pobožnosti Srcu Marijinu, a u trećem o stradanjima Crkve u 20. st. i viziji pape koji pada od pucnja vatrenim oružjem. O tome je Ivan Pavao II. javno progovorio 13. svibnja 2000. g. preko kardinala Angela Sodana ispred fatimskog svetišta. Konačnu riječ s teološkim komentarom izrekao je 26. lipnja 2000. predstojnik Zbora za nauk vjere, tada kardinal Jozef Ratzinger.

Za kršćane su važne jedino poruke što su ih vidioci prenosili, a one su poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Ukazanje Majke Božje samo je naglasilo i aktualiziralo te važne evanđeoske poruke. Poziv da se žrtvom, molitvom i postom može suprotstaviti djelovanju zla u svijetu, potakao je vjernike na ozbiljnije proživljavanje vjerničkog života. Ozbiljnost fatimskih poruka osobito su isticali pape 20. st. Pio XII, Pavao VI. i Ivan Pavao II. U najžešćem vihoru Drugog svjetskog rata, 1942. g. Pio XII. posvetio je svijet Srcu Marijinu na 25. obljetnicu fatimskih ukazanja. O 50. obljetnici Pavao VI. osobno hodočasti u Fatimu. Ivan Pavao II. hodočasti u Fatimu 13. svibnja 1982. na prvu obljetnicu preživljena atentata, ponavlja posvetu svijeta Majci Božjoj.

Nadilazeći besplodne rasprave o naravi i načinima ukazanja, potrebno je uočiti, prihvatiti i živjeti evanđeoske poruke što nam ih Fatima odašilje, a to su potreba trajnoga osobnog obraćenja Bogu i poticajima Duha Svetoga, borba protiv neprestana djelovanja zla u nama i oko nas te pomaganje drugima na putu obraćenja. To je izražaj vjere u otajstvenu povezanost Kristova tijela i konkretizacija preporuke prema kojoj smo odgovorni jedni za druge.

 
Baner

Božja riječ

1. KORIZMENA NEDJELJA

Mk 1, 12-15

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu. A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati

 

KRIŽNI PUT

ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18.30 sati