Naslovnica
Prvi korizmeni petak 2018.

Na prvi korizmeni petak, 16. veljače 2018. u 18.30 sati u našoj Župi Svete Obitelji  pobožnost Križnog puta predvodio je gosp. Denis Žvorc, vjeroučitelj, a molili su članovi Obiteljske zajednice.

Svetu misu je predslavio prof. dr. sc. fra Božo Lujić. Nakon prvoga čitanja iz Knjige proroka Izaije, Iz 58, 1-9a, otpjevanog psalma Ps 51,  3-6a.18-19 i Evanđelja po Mateju Mt 9, 14-15, uslijedila je homilija.

Fra Božo je govorio o postu i odricanju u vremenu korizme, usporedivši post triju  religija: židovstva, kršćanstva i islama. Tako smo čuli da je u ovim trima religijama kršćanstvo najmanje usmjereno na praksu posta. Također, uspoređuje Stari i Novi zavjet, gdje možemo vidjeti da se o postu puno više govori u Starom zavjetu. Tamo su se Božji proroci pripremali posteći, kako bi mogli primiti Božju objavu. Post može biti i odraz određene žalosti i tuge zbog nečega što se dogodilo. Također, postiti se može kada želimo očistiti svoju vanjštinu i nutrinu dok očekujemo veliki događaj. Nadalje, pojašnjava nam kako post  znači izlazak iz svoga bića i djelovanje u smjeru drugoga.

Ljudi često idu iz krajnosti u krajnost, jedna krajnost  je kad misle da ne trebaju puno činiti; dovoljno se malo pomoliti, doći u crkvu, a sve ostalo će Bog uraditi. Druga krajnost je kada čovjek misli da svojim djelima može postići sve, kako nekim svojim religioznim djelima on misli na određeni  način  "prisiliti" Boga da nešto uradi ili da mu ispuni neku njegovu volju.

Čemu zapravo služi post?  Post služi čovjeku da uvidi svoje granice, da uvidi svoju vjeru. Fra Božo navodi jednostavne primjere iz života kako čovjeku treba za sve mjera, bilo da se radi o hrani, piću, odijevanju... Trebamo znati gdje nam je granica. Naš post treba gledati i u tom smislu, odricati se onoga što nam je nepotrebno. Ali tu postoji jedna zamka- odricati se svega onoga što je izvanjsko, posve je krivo, jer čovjek izvana čini nekakva djela dok je iznutra posve drugačiji.

Cjelokupno evanđelje, ono na što nas Isus upozorava usmjereno je na nutrinu, na ono što se biblijski naziva čovjekovo srce. Vanjština je također  važna, ali čovjek ne živi svojom vanjštinom, nego svojom nutrinom.

Fra Božo donosi zaključak pitanjem- što znači post i odricanje u korizmenom vremenu?  Možemo sami sebi priznati kako se kudikamo najteže odreći  nekakvih naših nutarnjih, negativnih navika. Potrebno je uložiti puno više truda da se čovjek iznutra očisti, da pronađe više svjetla u svom biću nego što je imao ranije, nego što je to nekakvo vanjsko šminkanje.

Post uključuje dvije dimenzije- dimenziju odricanja od onoga što je negativno te dimenziju stvaranja, stvaranja prostora za ono što je pozitivno. Na kraju nas je pozvao da napravimo odmak od svega onoga što je negativno, a otvorimo prostor  svemu što je pozitivno.

Vesna Božan

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA KROZ GODINU

Iv 2, 1-12

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati