Naslovnica
Hodočašće u Krašić

I ove je godine naš mješoviti župni zbor Marijan Mihelčić pozvan u Krašić da pjevanjem sudjeluje na svetoj euharistiji u četvrtak 8. veljače 2018. godine. U 16 sati kreće autobus ispred župne crkve Svete Obitelji u rodnu župu hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca, u Krašić.

Stepinčevo je ove  godine u znaku  proslave 20. obljetnice  proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Papa Ivan Pavao II. proglasio je nadbiskupa i kardinala Stepinca blaženim  u nacionalnom svetištu majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici 3. listopada  1998. g., pred više  od 500.000 vjernika. Devetnica  traje od 2. do 10. veljače, a  započinje svečanim otvorenjem u petak 2. veljače pobožnostima Srcu Isusovu, litanijom bl. Alojzija Stepinca i molitvom za proglašenjem svetim te  euharistijskim slavljem  koje predvodi  mons.  Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru. Zadnji dan, na Stepinčevo, 10. veljače  u 10 i 30 sati svečano euharistijsko slavlje predvodit će  kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i metropolit, a u 17 sati istoga dana  bit će zahvalno svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru.

Osim članova zbora „ Marijan Mihelčić“,  s veseljem se pridružuju i drugi hodočasnici koji rado posjećuju Krašić, a naš župnik vlč. Ivica Zlodi započinje putovanje u nadi  da će  nas ovaj posjet Krašiću  očistiti, ojačati nam vjeru te poučiti kako se  voli vjera i domovina. Nakon izmoljenog Očenaša i molbe bl.  Alojziju Stepincu  da moli za nas, započinje kratko jednosatno putovanje u otprilike 50-ak kilometara udaljeni Krašić.

Vođa puta, gospodin  Lenko Maić, obavještava nas  o  udaljenosti i trajanju puta, što je nekima već poznato jer hodočaste  i sudjeluju na Stepinčevim danima već nekoliko godina, ali nikada nije naodmet ponoviti i obavijestiti one koji su nam se po prvi put pridružili.

Slušamo kratke priče iz hrvatske povijesti koje u nama bude neka sjećanja na ovaj kraj, ljude i događaje. Skrenuta nam je pažnja na samostan iz 16. st. kojeg su se naselili zlatari prebjegli iz Bosne u 16. st. pred naletom Turaka, slijede informacije o Japetiću, prvom jaskanskom izletištu, vinskoj cesti. Grad Jastrebarsko, popularno nazvan Jaska, nalazi se na pola puta između Zagreba i Karlovca. Jaska i Krašić su  udaljeni  oko 17 km, vrijeme je lijepo, pravo zimsko, sunca nema, ali je sve pokriveno snijegom. Spominje se i remontna stanica  Samoborčeka, koji u starijima budi nostalgične i vedre uspomene na dane njegove slave.

U jaskanskom kraju  najveće marijansko svetište nalazi se u Volavju. To  je jedna od najstarijih crkava u Hrvatskoj, velika, zidom opasana kapela, neki tvrde da je iz vremena sv. kralja Ladislava, suvremena je prvostolnoj crkvi zagrebačkoj (oko 1156. g.). Ladislav I. Arpadović osnovao je Zagrebačku biskupiju 1094. g. i  suzaštitnik je zagrebačke katedrale.

Svetište se Majke Božje Volanske  spominje već u 13. st.,  u  povelji  hrvatsko-ugarskog  kralja Andrije II. iz 1217. g. Građeno je u gotičkom stilu a kasnije popravljano i dograđivano s vrijednim baroknim inventarom. Među oltarima se posebno ističe veliki koji je u prvoj polovici 18. st. dao napraviti grof  Erdödy. U crkvi se nalazi slika Čudotvorne Gospe Volavske, a iznimno se štuje i Marija s  Djetetom, sačuvani kip iz 17. st. Do 1945. g. su u danas već pomalo zaboravljeno svetište,  hodočastili vjernici, ne samo iz jaskanskog kraja nego i iz drugih dijelova Hrvatske i doživljavali uslišanja svojih molitvi.

Spomenute su i Svetojanske toplice – termalni izvori, Jamnica - proizvođač mineralnih voda osnovan 1828. god., Jamnička kiselica, izvorska voda Jana, Jaska vino i vinogradi Erdödy.

 

Krašićki je kraj smješten u dolini rijeke Kupčine. Kao općina, Krašić se prvi put spominje 1249. g. Malo selo Brlenić godine 1898.  dalo je najvažnijeg predstavnika pučke književnosti Janka Matka koji piše lagano, pitko štivo i koji je  tematikom  iz  nacionalne povijesti, domoljubljem i religioznošću privukao brojne čitatelje. Mišljenja su o njemu kao piscu podijeljena; optuživan je i  za trivijalizaciju  povijesnog  romana, oštrim su ga kritikama napadali  pa je dijelio i sličnu sudbinu s Marijom Jurić Zagorkom,  Ivanom Brlić Mažuranić i brojnim drugim piscima. Poznati naslovi djela  su mu : „Moć zemlje“, „Tajna“, „Majka“ i druge.  „Kardinalova ljubav“ opisuje mladost Alojzija Stepinca.

Potom slijedi  selo Brezarić u kojem se 1898. g. rodio Alojzije Stepinac. U Krašiću  živi i mons. Josip Mrzljak. Iako je rođen u Vukovaru, nakon prve godine života vraća se s majkom u rodno mjesto svojih roditelja. U nedalekom Pribiću rođen je i  kardinal Franjo Kuharić pa nije začudno da ovaj kraj  Lijepe Naše resi naziv Dolina Kardinala.

U blizini  se nalazi i malo selo Dol s proštenjskom kapelom Majke Božje Dolske koju je u 17. st. podigao grof  Petar Zrinski. U to je svetište u mladosti hodočastio  Alojzije Stepinac sa svojom majkom Barbarom, i tu je 1924. g. prilikom hodočašća povjerio  majci svoju odluku o odlasku na studij teologije u Rim. Majci Barbari se ispunila želja, ona je postila i molila za svog sina tri puta tjedno (srijeda, petak i subota), i to često samo o kruhu i vodi. Njezino srce moli  za milost svećeničkog zvanja za svojeg sina,  poput sv. Monike koja je molila za svoga sina Augustina i  milost njegova obraćenja.

DOLAZAK  U  KRAŠIĆ

U blizini crkve Presvetog Trojstva u Krašiću izlazimo iz autobusa. Krašćka kišica, tiha i uporna, ponovo sipi na nas, kao što sipi blagoslov blaženika. Nadomak spomenika dočekuje nas novi mladi župnik Ivan Vučak koji je imenovan župnim vikarom u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću i u Župi sv. Marije Magdalene u Oštrcu.  Dosadašnji župnik vlč. Dragutin Kučan bio je u Krašiću župnik  gotovo 14 godina,  a sada je imenovan  supsidijarom u svetištu Majke Božje Bistričke.

Novi župnik nasmiješena lica širi ruke želeći nam dobrodošlicu i ujedno nas motivira da se fotografiramo ispred Stepinčeva kipa. Ovog je adventa kip Blaženika resio  adventski vijenac, a paljenjem prve  adventske svijeće u Krašiću svečano je otvorena "Godina 20. obljetnice proglašenja Stepinca blaženim".

Kip je djelo  akademskog kipara Josipa Poljana, autora brojnih umjetničkih djela sakralne tematike. Ovaj su monumentalni kip, visok 3,5 metara, prilikom proslave 100. obljetnice rođenja  Alojzija Stepinca  zajedno otkrili  zagrebački nadbiskup u miru kardinal Franjo Kuharić i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić koji je ujedno toga je dana najavio proglašenje nadbiskupa i kardinala  Alojzija Stepinca  blaženim  i najavio dolazak  Svetog Oca Ivana Pavla II. u Mariju Bistricu, u njegov drugi posjet Hrvatskoj.

SVETA  MISA

Ulazimo u dragu nam crkvu koja je bogato urešena aranžmanima crvenog i bijelog cvijeća, bojama našega grba.

Svetu misu, koja počinje u 18 sati, predvodi naš župnik Ivica Zlodi. Prije mise  pridružujemo se vjernicima u crkvi na klanjanju. Krašićki župnik  pozdravlja hodočasnike Svete obitelji i zahvaljuje na njihovom dolasku.

Na kraju klanjanja zajedno sa zborom domaćina pjevamo pjesmu „Klanjam ti se smjerno“, himan koji je putem gregorijanskog korala ušao u liturgiju, a djelo je euharistijskog pjesništva svetog Tome Akvinskog, velikog sveca, teologa, dominikanca, nazivanog „anđeoskim učiteljem“ i „naučiteljem čovječanstva“. Pokojni papa Ivan Pavao II. naziva ga „apostolom istine“ zbog ispravnog teološkog rada i njegove ljubavi  spram istine zbog nje same.

Klanjam ti se smjerno, tajni Bože naš,
što pod prilikama tim se sakrivaš,
srce ti se moje cijelo predaje,
jer dok promatra te, svijest mu prestaje.

Bože, pomozi nam da nikada ne prestanemo vjerovati u tebe. Hvala ti, Gospodine, što možemo izreći svoju molitvu. Molimo za mlade, za obitelj, djecu roditelje. Molimo  za svakog čovjeka. Znamo da ti vidiš svako ljudsko srce, srce svakog muškarca i svake žene. Mi molimo da bismo tražili pomoć, da bismo lakše  nosili svoj križ.

Zbor Marijan Mihelčić, pod ravnanjem s. Lucijane Bobaš i uz pratnju prof. Jelice  Bojić na orguljama, pjeva psalam „U tebe se, Gospodine, uzdam“ skladatelja Anđelka Klobučara. Rječi iz Psalma 31 „U tebe se,  Gospodine, uzdam“  Alojzije Stepinac je uzeo   kao geslo svog biskupskog služenja  kad  ga je papa Pio  XI. imenovao  1934. g. nadbiskupom. Bio je to najmlađi biskup na svijetu s 36 godina života i nepune četiri godine svećeništva.

Potom zbor pjeva Aleluja, djelo Stipe Grgata, slijedi evanđelje i propovijed. Krašić je dao mnogo poznatih ljudi hrvatskoj Crkvi i narodu. Hvala mu što nam je dao takvog velikana  koji nimalo nije klonuo duhom osjećajući neposrednu opasnost za narod i Crkvu kada su tri različita sustava pokušala mijenjati ljude na hrvatskim prostorima. Alojzije Stepinac je najčišći izdanak onoga  što se može uzeti u hrvatstvu i kršćanstvu.

Kršćanstvo je žestoko napadano u komunizmu, a u montiranom procesu  u kojem se zanemaruje  Božji zakon, Alojzije Stepinac je osuđen.  Pitanje je zbog čega je osuđen. Osuđen je zbog svojih stavova, a kardinalov odgovor bio je: „Moja je savjest čista“.  Smatrao je da je pravo svakog naroda da ima svoju državu. „Bio bih ništarija  kad ne bih poštovao  volju svoga naroda“, bile su njegove riječi. Imao je veliki utjecaj na društvo, postao je čelnikom narodne crkve i svakom je bilo jasno  da se ne sudi samo Alojziju Stepincu nego i svima onima koji su mislili kao on.

Proveo je u Krašiću u sužanjstvu 8 godina ne tražeći milost. 5.12. 1951. izjavio je: „Drugih ambicija nemam, u tebe se, Gospodine, uzdam.“

Kad su ga pitali:  „Što ćete, Uzoriti, raditi u Krašiću?“ Odgovorio je: „Radit ću i trpjeti za Crkvu“. A na pitanje: „Što ćete raditi u Krašiću ?“ Slijedio je odgovor: „Bit ću kapelan svome župniku.“

Na pisaćem stolu  držao je globus na čijem su podnožju  bile upisane  riječi psalma: „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive.“ „Imam globus“, rekao je jednom župniku Vranekoviću, „da se lakše i snažnije mogu mislima prenijeti po cijeloj zemlji, pa da molim na nakanu onih koji većma trebaju.“

Molio je  i trpio za svoj narod. To ima vrijednost i u našem vremenu. On neustrašivo  svjedoči vjeru svoga naroda, kako bismo i mi mogli stajati uspravno i svjedočiti svoju vjeru. Žrtva za druge doprinos je za ljudski rod. Njegov nam primjer govori da i mi u hrvatskom društvu budemo  sol i svjetlost svijeta te da poštujemo jedni druge.

Na euharistiji zbor pjeva Hrvatsku misu Ive Perana „Misa Mariji  Majci  Crkve“, potom pjesmu „Kao što košuta žudi“ i na kraju  pučku popijevku „Sluzi Božjem - Kardinalu“, čiju je glazbu napisao M. Martinjak.

Izgovaramo Molitvu za proglašenje svetim Blaženog Alojzija Stepinca.

Vlč. Ivan Vučak pozdravlja hodočasnike naše Župe, zahvaljuje zboru i napominje da je petog dana hodočastila Župa sv. Josipa iz zagrebačke Trešnjevke i da je značajno to da je obje te župe osnovao Alojzije Stepinac. Blaženik je volio svetog Josipa, i svakodnevnom je molitvom zagovarao svoj hrvatski narod.

Župnik domaćin nosio je za vrijeme svete mise misnicu koju je Sveti Otac Ivan Pavao II. nosio u Mariji Bistrici  kad je prije 20 godina  proglasio kardinala Alojzija Stepinca  blaženim. Alojzije Stepinac često je u svom hodočašću pohodio  Mariju Bistricu.

Župnik domaćin pozivao je  hodočasnike u novouređenu prostoriju na molitvu, prigodnu riječ i druženje uz čaj, kuhano vino, krašičke kobasice i domaće kolače.

NEMATE  KARDINALA,  IMATE   SVECA

Svaki bi vjernik trebao posjetiti izvorište ljubavi prema Gospodinu, izvorište ljubavi prema istini i svojoj  domovini.

Kardinal Stepinac danas, snažnije nego ikad u proteklih pola stoljeća, ima simboličku snagu u političkom, ideološkom, vjerskom, pa čak i diplomatskom ili pravosudnom smislu.

Tijekom jedne audijencije 1946. godine jedan je hrvatski hodočasnik upitao papu Pija XII.: „Svetosti, kad će nadbiskup Stepinac biti imenovan kardinalom?“ Prvosvećenik je u prvi mah produžio s pozdravljanjem drugih hodočasnika, a onda se naglo okrenuo i odgovorio: „Nemate kardinala, ali imate sveca!“

POVRTAK  U  ZAGREB

Izlazimo iz prostorije za druženje i prolazimo pokraj kipa Bezgrešnog Začeća blažene Djevice Marije koja čuva  crkvu i stari župni dvor u kojem je Stepinac proveo svoje zatvoreničke dane. Kip svojom nježnošću i blagošću pokazuje da nas štiti i zove nas da mu uputimo molitvu i zahvalu. Kardinal je bio veliki štovatelj Blažene Djevice Marije. Ispred nas je osvijetljena crkva Presvetog Trojstva, kao da je postala prozračna i lebdi u plavetnilu noći. Netko ju je nazvao „Krašičkom katedralom“, a hodočasnici koji su bili u Svetoj Zemlji prepoznali su u njoj umanjenu baziliku Marijina Navještenja u Nazaretu.

Noć je. Vozimo se prema Zagrebu diveći se hrabrosti i čvrstoći vjere, koju je Kardinal iskazao našavši se, poput samog Krista, pred nepravednom odlukom. Ali, nije se pokolebao, već je svoju sudbinu stavio u Božje ruke. Na montiranom je procesu izjavio: “Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego – jer mi je savjest čista – pripravan sam svaki čas i umrijeti.” Mnogi su se vjernici tada prisjetili njegovog biskupskog gesla koje još i danas  tako snažno odzvanja,  a  koje ga je pratilo za ovog života i  odvelo u vječnost: In Te, Domine, speravi! – U tebe se, Gospodine, uzdam!

Pjevušim u sebi fragmente Klobučareve pjesme : „U tebe se, Gospodine uzdam, u tebe se uzdam Gospodine….tebi se, Gospodine  utječem….u svojoj me pravdi izbavi…jer ti si hrid moja, tvrđava moja, u ruke tvoje svoj duh predajem...u tvojoj je ruci sudbina moja…u tebe se uzdam Gospodine.“

Jadranka  Karla  Bernik

 
Baner

Božja riječ

2. NEDJELJA KROZ GODINU

Iv 2, 1-12

U ono vrijeme: Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana.

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati