Hodočašće u Mexico 2019.

Naša župa organizira hodočasničko putovanje u Mexico od 22.02.2019. do 05.03.2019., zemlju koja ima 101 milijun stanovnika od kojih je 89% katolika. Glavni razlog putovanja je posjeta “Basilice de Nuestra Senora de Guadalupe” to je najveće Marijansko svetištu Amerike, a tu se je Majka Božja godine 1531. godine ukazala jednom Indijancu.

 

 

Bio je to meksički seljak Juan Diego koji je vidio 9. prosinca 1531. na putu preko Tepeyaca, brda izvan grada Meksika, lijepu gospođu koja mu je rekla da je ona Djevica Marija Majka Božja. Rekla mu je da ponese poruku dijecezanskom biskupu da dade izgraditi crkvu u njezinu čast. Biskup mons. Zumarraga, franjevac, preplašio se čak i nakon drugog ukazanja kada je zahtjev ponovljen. Zatražio je vidioca da zatraži znak kojim bi ga uvjerio. Znak koji je Gospa dala Juanu Diegu kada ju je on sljedeći put vidio, bilo je cvijeće, uključujući kastiljanske ruže koje su cvjetale na kamenom tlu usred zime. Juan Diego zamotao ih je u svoj ogrtač sašiven od kaktusove trave. Bilo je to 12. Prosinca . Otišao je do biskupove kuće, otvorio svoj ogrtač, a cvijeće je palo po podu. Biskup i oni koji su bili s njim vidjeli su tada sliku mlade djevojke, okružene zrakama svjetla. To je bila Gospa iz Guadalupea, koju se stoljećima štuje, i središte je nezapamćenog zanimanja, znatiželje i pobožnosti.

Slika je bila izložena javnosti, zajedno s nekoliko drugih sličnih vjerskih predmeta, u crkvama koje su najprije građene u skromnoj veličini, kasnije u bazilici a onda u velikoj modernoj crkvi.

Učinci događaja u Guadalupeu bili su mnogostruki i različiti. Oni su započeli obraćenjem meksičkih Asteka. U dva naraštaja osam miliuna obratilo se na kršćanstvo.

Slika Majke Božje nadživjela je i eksploziju terorističke bombe s nekoliko stopa udaljenosti, koja je razbila sve prozore u bazilici. Također, morala se već pred mnogo godina rastvoriti u prašinu kao što je slučaj sa svim stvarima sašivenim  travom!

PROGRAM HODOČAŠĆA

 

 
Baner

Božja riječ

6. NEDJELJA KROZ GODINU

Lk 6,17.20-26

U ono vrijeme: Isus siđe s dvanaestoricom i zaustavi se na ravnu. Podigne oči prema učenicima i govoraše: »Blago vama, siromasi: vaše je kraljevstvo Božje! Blago vama koji sada gladujete: vi ćete se nasititi! Blago vama koji sada plačete: vi ćete se smijati! Blago vama kad vas zamrze ljudi i kad vas izopće i pogrde te izbace ime vaše kao zločinačko zbog Sina Čovječjega! Radujte se u dan onaj i poskakujte: evo, plaća vaša velika je na nebu. Ta jednako su činili prorocima oci njihovi!« »Ali jao vama, bogataši: imate svoju utjehu! Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete! Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati! Jao vama kad vas svi budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati