Hodočašće u Mexico 2019.

Naša župa organizira hodočasničko putovanje u Mexico od 22.02.2019. do 05.03.2019., zemlju koja ima 101 milijun stanovnika od kojih je 89% katolika. Glavni razlog putovanja je posjeta “Basilice de Nuestra Senora de Guadalupe” to je najveće Marijansko svetištu Amerike, a tu se je Majka Božja godine 1531. godine ukazala jednom Indijancu.

 

 

Bio je to meksički seljak Juan Diego koji je vidio 9. prosinca 1531. na putu preko Tepeyaca, brda izvan grada Meksika, lijepu gospođu koja mu je rekla da je ona Djevica Marija Majka Božja. Rekla mu je da ponese poruku dijecezanskom biskupu da dade izgraditi crkvu u njezinu čast. Biskup mons. Zumarraga, franjevac, preplašio se čak i nakon drugog ukazanja kada je zahtjev ponovljen. Zatražio je vidioca da zatraži znak kojim bi ga uvjerio. Znak koji je Gospa dala Juanu Diegu kada ju je on sljedeći put vidio, bilo je cvijeće, uključujući kastiljanske ruže koje su cvjetale na kamenom tlu usred zime. Juan Diego zamotao ih je u svoj ogrtač sašiven od kaktusove trave. Bilo je to 12. Prosinca . Otišao je do biskupove kuće, otvorio svoj ogrtač, a cvijeće je palo po podu. Biskup i oni koji su bili s njim vidjeli su tada sliku mlade djevojke, okružene zrakama svjetla. To je bila Gospa iz Guadalupea, koju se stoljećima štuje, i središte je nezapamćenog zanimanja, znatiželje i pobožnosti.

Slika je bila izložena javnosti, zajedno s nekoliko drugih sličnih vjerskih predmeta, u crkvama koje su najprije građene u skromnoj veličini, kasnije u bazilici a onda u velikoj modernoj crkvi.

Učinci događaja u Guadalupeu bili su mnogostruki i različiti. Oni su započeli obraćenjem meksičkih Asteka. U dva naraštaja osam miliuna obratilo se na kršćanstvo.

Slika Majke Božje nadživjela je i eksploziju terorističke bombe s nekoliko stopa udaljenosti, koja je razbila sve prozore u bazilici. Također, morala se već pred mnogo godina rastvoriti u prašinu kao što je slučaj sa svim stvarima sašivenim  travom!

PROGRAM HODOČAŠĆA

 

 
Baner

Božja riječ

20. NEDJELJA KROZ GODINU

Iv 6, 51-58

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati