Hodočašće u Mexico 2019.

Naša župa organizira hodočasničko putovanje u Mexico od 22.02.2019. do 05.03.2019., zemlju koja ima 101 milijun stanovnika od kojih je 89% katolika. Glavni razlog putovanja je posjeta “Basilice de Nuestra Senora de Guadalupe” to je najveće Marijansko svetištu Amerike, a tu se je Majka Božja godine 1531. godine ukazala jednom Indijancu.

 

 

Bio je to meksički seljak Juan Diego koji je vidio 9. prosinca 1531. na putu preko Tepeyaca, brda izvan grada Meksika, lijepu gospođu koja mu je rekla da je ona Djevica Marija Majka Božja. Rekla mu je da ponese poruku dijecezanskom biskupu da dade izgraditi crkvu u njezinu čast. Biskup mons. Zumarraga, franjevac, preplašio se čak i nakon drugog ukazanja kada je zahtjev ponovljen. Zatražio je vidioca da zatraži znak kojim bi ga uvjerio. Znak koji je Gospa dala Juanu Diegu kada ju je on sljedeći put vidio, bilo je cvijeće, uključujući kastiljanske ruže koje su cvjetale na kamenom tlu usred zime. Juan Diego zamotao ih je u svoj ogrtač sašiven od kaktusove trave. Bilo je to 12. Prosinca . Otišao je do biskupove kuće, otvorio svoj ogrtač, a cvijeće je palo po podu. Biskup i oni koji su bili s njim vidjeli su tada sliku mlade djevojke, okružene zrakama svjetla. To je bila Gospa iz Guadalupea, koju se stoljećima štuje, i središte je nezapamćenog zanimanja, znatiželje i pobožnosti.

Slika je bila izložena javnosti, zajedno s nekoliko drugih sličnih vjerskih predmeta, u crkvama koje su najprije građene u skromnoj veličini, kasnije u bazilici a onda u velikoj modernoj crkvi.

Učinci događaja u Guadalupeu bili su mnogostruki i različiti. Oni su započeli obraćenjem meksičkih Asteka. U dva naraštaja osam miliuna obratilo se na kršćanstvo.

Slika Majke Božje nadživjela je i eksploziju terorističke bombe s nekoliko stopa udaljenosti, koja je razbila sve prozore u bazilici. Također, morala se već pred mnogo godina rastvoriti u prašinu kao što je slučaj sa svim stvarima sašivenim  travom!

PROGRAM HODOČAŠĆA

 

 
Baner

Božja riječ

28. NEDJELJA KROZ GODINU

Mk 10, 17-30

U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!« On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak. Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.« Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!« Petar mu poče govoriti: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni.«

Raspored misa

NEDJELJA

7.30 sati

9.00 sati

10.30 sati - župna

12.00 sati

19.00 sati

 

RADNI DAN

7.00 sati

19.00 sati